Ida Falander

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Ida Falander
Ida Amanda Maria Falander - from Svenskt Porträttgalleri XX.png
Född 6 september 1842[1]
Stockholm
Död 6 februari 1927 eller 6 januari 1927[1]
Stockholm
Nationalitet Svensk
Alma mater Konstfack
Sysselsättning Xylografi
Redigera Wikidata

Ida Amanda Maria Falander, född 6 september 1842 i Stockholm, död där 6 januari 1927, var en framstående svensk xylograf.

Falander studerade xylografi för Carolina Weidenhayn vid Slöjdföreningens skola i Stockholm och teckning vid Konsthögskolan 1864-1866. Hon antogs som elev 1865 vid den nyinrättade xylografiateljén vid Ny Illustrerad Tidning där hon fick undervisning i reproduktionsxylografi av den från Storbritannien inkallade xylografen Edward Skill. Hon blev snabbt en av de ledande krafterna i ateljén och när Skill avled blev hon föreståndare för ateljén 1874-1877. Hon genomförde en studieresa till England 1870 och medverkade då med illustrationer i Londontidningen The Graphic. Hennes arbete vid Ny Illustrerad Tidning var dels att undervisa elever i xylografi samt att utföra illustrationer som publicerades i tidskriften. Hon lämnade Ny Illustrerad Tidning 1877 och arbetade därefter huvudsakligen som fri illustratör.

Falander arbetade med främst med porträttbilder och reproduktioner av konstverk, vilket räknas som det mest krävande xylografisysselsättningarna dessutom illustrerade många tidningar och böcker. Sitt största samlade arbete gjorde hon med Porträtter af svenska regenter från Gustaf Wasa till Oscar II utförda i xylografi som utgavs 1893. Hon medverkade som xylograf i ett flertal av Carl Larssons illustrerade arbeten och en betydande del av hennes arbeten ingår i 1870-tals årgångarna av Ny Illustrerad Tidning.

Falander var dotter till kofferdiskepparen Carl Falander och Amanda Cecilia Selin.

Falander är bland annat representerad vid Nationalmuseum[källa behövs] i Stockholm ochUppsala universitetsbibliotek[2].

Verk[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Ida Amanda Maria Falander, Svenskt biografiskt lexikon, Svenskt biografiskt lexikon: 15005, läs online
  2. ^ Uppsala universitetsbibliotek Arkiverad 14 mars 2017 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]