Ifö/Bromölla IF

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strandängens IP, hemmaarena för Ifö/Bromölla IF.

Ifö Bromölla IF är en fotbollsförening som bildades den 13 juni 1927 i Bromölla av Robert Berner. I början bestod verksamheten enbart av fotboll, sedermera upptogs bland annat friidrott, simning, bandy, bordtennis, badminton och gymnastik på programmet. Under senare år har flera av dessa grenar bildat egna föreningar och i Ifö/Bromölla IF finns numera bara fotbollen kvar.

1942 tog man steget upp till Sveriges näst högsta serie, division 2, där man blev kvar ett par år innan laget åter befann sig i division 3.

Under åren 1963-1970 spelade herrlaget i division 2 södra, vilket då var den näst högsta serien i Sverige tillsammans med division 2 norra. 1967 kom herrlaget tvåa i division 2 södra, sju poäng efter Östers IF från Växjö. 1968 kom herrlaget trea, men var då bara tre poäng efter segrande Landskrona Bois, vilket är det närmaste laget varit landets högsta fotbollsserie. Under 60-talet spelade några av klubbens stora profiler i herrlaget som blivande landslagsspelarna Inge Danielsson och Dag Szepanski. Hemmaarenan Strandängens IP var välfylld på hemmamatcherna under dessa år som får sägas ha varit klubbens storhetstid.

1986 klarade herrlaget kvalet till division 1 där de blev kvar i två säsonger. Herrlaget låg 2008 i division 3. Den 27 september 2008 blev herrlagetlaget klart för spel i division 2 säsongen 2009, efter att ha besegrat Nosaby borta med 3-0 i sista seriematchen. Från och med 2010 års säsong spelar laget åter i division 3, men vann serien 2017 och blev därmed klart igen för spel i division 2.

Numera har klubben både herr- och damfotboll på programmet. Damlaget spelade från 2008 i division 3, sedan de på två säsonger avancerat från division 5. Från 2015 spelar damlaget i division 1.

Bromölla är en bruksort med starka fotbollstraditioner och kan jämföras med orter som Åtvidaberg, Degerfors och Sandviken. Även om de tre sistnämnda orternas fotbollslag nått Sveriges högsta fotbollsserie och Åtvidaberg också varit svenska mästare så är traditionen att ha ett lag i de högre serierna och viljan att komma tillbaka till de högre serierna efter motgångar också stark i Bromölla. Under decennier har laget hållit till i de högre serierna trots att orten är liten vilket av många anses som ett bevis på att fotbollskulturen är stark i bruksorter.

Spelartruppen 2014[redigera | redigera wikitext]

Senast uppdaterad: 13 april 2014.
Nr Land Pos Namn
1 Sverige  MV Ola Olausson
2 Sverige  F Pierre Ohlsson
3 Sverige  F Robin Friberg
4 Sverige  Mattias Häggström
5 Sverige  Andreas Johansson
6 Sverige  F Fredrik Johansson
7 Sverige  F Per Brynolfsson
8 Sverige  MF Robert Ancker Book
9 Sverige  MF Anders Giselsson
10 Sverige  A Kim Thörnberg
11 Sverige  A Mikael Nilsson
12 Sverige  F Amar Kulic
14 Sverige  F Marcus Borggren
Nr Land Pos Namn
15 Bosnien och Hercegovina  A Zehrudin Jusupovic
16 Sverige  F André Zieme
17 Sverige  A Adam Nilsson
18 Sverige  MF Måns Andersson
19 Sverige  MF Andreas Lindgren
20 Sverige  A Niklas Tidblad
21 Bosnien och Hercegovina  F Ismet Jusupovic
22 Sverige  MF Jimmy Rossander
30 Sverige  MV Pontus Kamph
33 Sverige  F Hampus Lundquist
77 Sverige  MF Eric Ek
89 Sverige  A Marcus Andersson
94 Bosnien och Hercegovina  A Haris Jusupovic

Kända spelare[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]