Bordtennis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bordtennis
Bordtennismatch på elitnivå
Bordtennismatch på elitnivå
Högsta förbund ITTF
Smeknamn Pingis, pingpong
Först utövad 1880-talet, England
Egenskaper
Kontaktsport Nej
Lagmedlemmar Singel eller dubbel
Könsmixad Ja, i mixed dubbel-spel
Kategorisering Racketsport, inomhus
Utrustning Bordtennisracket, bordtennisboll
Spelplats Bordtennisbord
OS 1988

Bordtennis, pingis (av ping pong), är en racketsport som vanligen spelas inomhus av antingen två eller fyra spelare. Spelarna slår växelvis en plastboll över ett nät som är uppsatt tvärs över en bordsskiva . Med två spelare kallas det för singel och med fyra spelare för dubbel. Utöver singel och dubbel för herrar och damer, spelas mixeddubbel samt lagtävlingar för såväl herrar som damer. Racketen består av en trästomme med pålimmade gummibelägg. Den exakta utformningen av gummibelagen kan variera, men i tävlingssammanhang måste racketens sidor vara olikfärgade (röd och svart). Bollen är ihålig, gjord av celluloid, har en diameter på 40 millimeter och väger 2,7 gram. Dessa mått är relativt nya, då bollen tidigare var 38 millimeter i diameter och endast vägde 2,5 gram. Färgen på bollarna varierar men de är oftast vita. Bordtennis blev en olympisk sport 1988 och är idag en av världens populäraste sporter.

Kina är världsledande och har haft många storspelare, som Ma Lin, Wang LiQin, Guo Yuehua, Chuang Tse-tung och Jiang Jialiang. Sveriges bäste spelare, och ofta ansedd som världens genom tiderna bäste, är Jan-Ove Waldner som vunnit bland annat två individuella VM-guld och ett OS-guld. Andra stora spelare är ungraren Viktor Barna, svenskarna Jörgen Persson (världsmästare i singel 1991) och Mikael Appelgren, samt vitryssen Vladimir Samsonov som tillsammans med Appelgren vunnit flest EM-guld i singel (3 st).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Illustration av pingisracket och pingisboll.

Bordtennisens ursprung är oklart, det finns olika idéer om sportens uppkomst. En del ser sportens början i 1800-talets Indien där de sedan ska spridits vidare till Storbritannien. Andra bestrider detta och menar att det är britterna som uppfunnit sporten då det var där den första gången omnämns i skrift 1874: den brittiske majoren Walter Clopton Wingfield gjorde då en föregångare till bordtennisen känd. Denna variant utvecklades sedan utifrån tennisen och spelades av den engelska adeln utomhus. På grund av det engelska vädret började man spela inomhus och då med normala matbord som tennisplan. Nu fick sporten namnet Rumtennis. 1875 kom de första spelreglerna.

1892 introducerades celluloidbollar av James Gibb som hade upptäckt bollarna under en affärsresa i USA. Nu började man använda namnet Ping Pong istället för Rumtennis. Ping pong omnämndes första gången 1878 och kom från de ljud som uppkommer från bollen. Olika tillverkare skapade egna namn som Gossima, Whiff Waff, Flim Flam och slutligen bordtennis. Man vidareutvecklade också racketen. 1897 hölls de första mästerskapen i Ungern. 1899 spreds en variant till Japan. 1900 grundades den första föreningen och 1902 ett nationellt förbund i England. Samma år hölls ett inofficiellt världsmästerskap. Sporten spreds även utanför Storbritannien. Kraftigt bidragande till sportens utveckling var engelsmannen Ivor Montagu (1904-84), som 1926 grundande International Table Tennis Federation (ITTF) och utarbetade fungerande regler. Han valde namnet table tennis, eftersom ordet ping-pong var patenterat som varumärke av leksakstillverkaren J. Jaques & Son Ltd. År 1927 arrangerades det första officiella världsmästerskapet. Montagu var kommunist och arbetade aktivt för att bordtennissporten skulle spridas till Kina. Han menade att arbetarklassen behövde avkoppling och rekreation utan dyrbar utrustning. Taiwan uteslöts ur ITTF, varvid Kina gick in som medlem och deltog i VM 1953. Som första större sportevenemang arrangerade Kina VM i bordtennis 1961. Därvid erövrade Kinas bordtennislag guldmedalj och sportens främsta trofé, Swaythling-pokalen.[1] Denna var 1926 donerad av Lady Baroness Swaythling (1879–1965), Montagus mor, som tillhörde den berömda bankirfamiljen Rothschild. 1988 blev bordtennis olympisk sport. År 2001 ändrades poängberäkningen från 21 poäng per set till 11.

Regler[redigera | redigera wikitext]

Bordtennisbord med mått.

Varje bollduell inleds genom att en spelare kastar upp bollen minst 16 centimeter och servar. Bollen skall då studsa först på egen sida av bordet och därefter över nätet och ned på motståndarens sida. Spelarna slår sedan växelvis bollen över nätet (utan studs på egen sida). Spelet fortsätter tills någon spelare endera slår bollen utanför bordet, slår bollen i nätet eller slår den utom räckhåll för motståndaren. Om bollen träffar nätkanten och därefter faller ned på rätt sida av bordet, räknas slaget som "rätt" och spelet fortsätter. Detsamma gäller om bollen slås runt nätet (eller till och med under den del som sticker ut utanför bordskanten).

Spelaren servar två bollar i följd, varefter serverätten övergår till motståndaren. Från och med ställningen 10-10 servar varje spelare endast en gång tills setet är avgjort. En match spelas i allmänhet i bäst av fem set (vid större tävlingar ofta bäst av sju set), där varje set vinns av den spelare som först vunnit 11 poäng. Emellertid måste setet vinnas med minst 2 poängs marginal. Efter varje set byter spelarna sida. Vid spel i avgörande set (det vill säga oftast femte set) sker sidbytet när den första spelaren når till fem poäng.

Det är vanligt att bollen slås på den röda sidan av racket vid forehand-slag och den svarta sidan vid backhand-slag. Du får endast ha en hand på racket vid slag.

Handikappidrott[redigera | redigera wikitext]

Inom bordtennis för funktionshindrade finns klassificeringsregler som delar in spelarna i elva klasser. Rullstolsklasserna delas in i fem, R1-5 för spelare med varierande grad av funktionsnedsättning i armar respektive ben och bål. Stående spelare delas in i fem klasser S6-10, där ökad klassnumrering indikerar minskande funktionsnedsättningar i armar, ben och kropp. SU är klassen för intellektuellt funktionshindrade.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Rundpingis[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rundpingis

En sällskaplig form av bordtennis är rundpingis, då man springer runt pingisbordet och slår ett slag var. När man missar åker man ut (alternativt får man en "prick" och efter tre prickar åker man ut), och när två personer är kvar blir det final som ofta spelas i bäst av tre eller fem poäng. Rundpingis spelas ofta av skolbarn på rasterna, så att alla som vill kan få vara med. Det blir svårare och svårare att hänga kvar för varje utslagen spelare, eftersom man måste springa fortare då färre deltar. När finalen är avgjord får vinnaren börja serva i den nya spelomgången. Rundpingis är en fullt uppskattad aktivitet på skolor och ungdomgårdar. Det finns även en version där vinnaren får slå en boll i ryggen på personen som först blivit utslagen. Detta kallas ofta för "straffpingis" eller "nassepingis". Rundpingis som aktivitet på pubar och nattklubbar har blivit populärt då det fungerar att spela med en öl i handen samtidigt som det är ett socialt spel.

Kung[redigera | redigera wikitext]

Kung är en variant av rundpingis där en spelare står ensam på en sida av bordet (kungen) och slår till spelare på andra sidan. På motsatt sida från kungen sett kan ett flertal spelare stå i kö. Då en spelare returnerat serve eller slag från kungen springer spelaren runt bordet och ställer sig sist. Om det är färre än 4 spelare springer inte spelarna (om inte spelaren som vann finalen innan säger annat). Kungen springer aldrig runt bordet. Om en spelare gör så att kungen missar ett slag eller kungen slås ut blir den spelare ny kung. Då en spelare missar ett slag utesluts han från spelomgången. Då enbart kungen och en motståndare är kvar spelas en final, oftast först till tre poäng där serven alterneras. Spelaren som vinner finalen börjar som kung och väljer om dom ska köra med prickar (man får en prick om man missar bollen eller motståndarens bordhalva), om man ska "återställas" (Har man en prick får man 0 prickar om man blir kung). Kungen får oftast modifiera spelet så mycket han vill om spelarna går med på detta.

Ryss[redigera | redigera wikitext]

Ryss är en variant av pingis som spelas/spelats på västkusten, framför allt på fritidsgårdar och skolor eftersom det går snabbt, vilket innebär att ganska många kan delta. I ryss spelas individuella matcher med samma regler som vid vanlig bordtennis. Varje match spelas till dess att en spelare vunnit fem bollar och man vinner även vid 5-4. Den spelare som vinner står kvar vid bordet för att möta nästa spelare. Den nya spelaren börjar alltid serva. Matcherna fortsätter på detta sätt till dess att alla spelare fått spela. I första omgången måste den spelare som förlorar vinna minst 1 poäng i annat fall är spelaren utslagen. I andra omgången måste förlorande spelare vinna minst 2 poäng och i tredje minst 3 o.s.v. När det bara är två spelare kvar spelar dessa en final som måste vinnas med 2 bollar. Efter finalen påbörjas en ny ryss med att de spelare som först blev utslagna spelar första matchen och därefter träder spelarna in i den ordning de blev utslagna.

Triples[redigera | redigera wikitext]

Triples är en variant av bordtennis där man spelar 3 mot 3 vid ett runt bord indelat i 6 sektorer. Diametern är samma som diagonalen på ett vanligt bord vilket gör att du inte behöver justera slaglängden. Reglerna skiljer sig något mot vanlig pingis. Bollen är fri efter serve som i tennis, men en spelare får max slå 3 bollar i rad.

Kända spelare[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Nicholas Griffin, Ping-pong diplomacy. Ivor Montagu and the astonishing story beyond he game that changed the world. Simon & Shuster 2016.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Griffin 2016

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]