Im Juli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Im Juli
GenreRoad-movie
RegissörFatih Akın
ProducentStefan Schubert
Ralph Schwingel
ManusFatih Akın
SkådespelareMoritz Bleibtreu
Christiane Paul
OriginalmusikAlex Menck
Daniel Puente Encina
Ulrich Kodjo Wendt
Premiär2000
Speltid95 minuter
LandTyskland
Ungern
Turkiet
SpråkTyska
IMDb SFDb

Im Juli är en road-movie från året 2000 i manus och regi av Fatih Akın, med Moritz Bleibtreu och Christiane Paul i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Daniel (Moritz Bleibtreu) från Hamburg är som liftare någonstans i Bulgarien och upptäcker en bil vid vägkanten. Han frågar föraren Isa (Mehmet Kurtuluş), som just höll på att gömma ett lik, om han kan få åka med. Bilföraren vill fly och kör av misstag på Daniel som svimmar av. Isa tror att han körde ihjäl Daniel och vänder om. När Daniel vaknar får han åka med i bilen. Under färden vill Isa veta från Daniel hur han hamnade i Sydösteuropa.

I en flashback visas nu Daniels historia.

Sommarlovet har just börjat och Daniel uppsöker en smyckeaffär. Den kvinnliga försäljaren Juli (Christiane Paul), som hemlig är kär i Daniel, får honom att köpa en Maya-ring med en solsymbol. Hon berättar att solen ska föra honom till den rätta kvinnan i livet och ger Daniel dessutom en inbjudning till en fest. Själv har Juli en tatuering på ryggen som visar samma solsymbol.

Under festen träffar Daniel på Melek, som likaså har en solsymbol på sin t-shirt. Han tror att han har träffat den rätta kvinnan. De tillbringar en natt tillsammans men Melek var på vägen till Istanbul och Daniel lämnar henne vid flygplatsen. Juli var lite sent till festen och såg Daniel och Melek försvinna. Hon är ledsen och ställer sig nästa dag som liftare vid motorvägen och väntar sitt öde.

Första personen som stannar är Daniel, som hade tänkt följa efter Melek till Istanbul. Daniel vet att Melek ska vara en viss dag klockan 12 under bron över Bosporen. Den gamla bilen som Daniel lånade från sin granne går sönder i Bayern och så är båda tvungna att fortsätta som liftare. En lastbilsförare tar de med till Wien där de byter till en pråm som på Donau åker till Svarta havet. Daniel och fartygets besättning hamnar på grund av ett missförstånd i strid och de kastar honom i Ungern över bord. Den mystisk kvinna Luna från tidigare Jugoslavien tar Daniel med till Budapest. Där uppsöker de en restaurant och kvinnan samt restaurantägaren, som är bekant med kvinnan, mixar narkotika i Daniels dricka och stjäler hans Maya-ring, pengar och pass. Sedan lämnar de honom på ett åker utanför staden.

En bonde hjälper Daniel tillbaka till staden där han just upptäcker hur Luna vill sälja Maya-ringen. Efter en kort strid får Daniel sin ring tillbaka och som hämnd tar han även Lunas skåpbil. Daniel kör mot den rumänska gränsen men kan först inte passera då han saknar pass. På andra sidan dyker Juli upp och tillsammans påstår de att de är gift med varandra för att få Daniel över gränsen. Gränsvakten förstår egentligen att de spelar ett spel men han godkänner allt då han får skåpbilen som mutor.

Vid nästa bensinmack stjäler Daniel och Juli en ny bil och de kommer fram till en flod som utgör gränsen till Bulgarien. Daniel vill hoppa över floden med bilen men försöket går fel och de kan bara rädda sig simmande till den bulgariska sidan. Båda hamnar i gräl och under natten smyger Juli iväg för att ensam resa till Istanbul.

Även Daniel fortsätter och träffar på Isa (se längre upp).

Vid gränsen till Turkiet får Isa veta att Daniel saknar pass. Gränsvakterna undersöker bilen lite mer noga och upptäcker liket, vad som medför att båda arresteras. Daniel kan däremot fly under en obevakad ögonblick. Han tar bussen till Istanbul och under resan blir det klart för honom att han egentligen är kär i Juli. Isa kan samtidig övertyga gränsvakterna att liket är hans farbror som dog naturlig i Tyskland. Då han saknade möjlighet att överföra liket på den officiella vägen var han tvungen att smuggla det. Berättelsen ger honom respekt hos gränsvakterna och han får fortsätta resan.

Vid bron över Bosporus träffar Daniel på Juli och han förklarar att han gjorde hela resan för att träffa kvinnan han älskar, som nu står framför honom.

Senare träffar de även Isa och Melek och det visar sig att de var sedan länge ett par.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • Deutscher Filmpreis 2001, för Moritz Bleibtreu, Bästa manliga huvudrollsinhavare
  • Jupiter 2001
    • Fatih Akın, Bästa regi
    • Moritz Bleibtreu, Bästa manliga huvudrollsinhavare (Tyskland)
  • Tromsø International Film Festival 2001, Fatih Akın, Bästa regi[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 15 december 2012.
  1. ^ Internet Movie Database: Nomineringar och utmärkelser

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]