Impetigo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svinkoppor
Impetigo
Impetigo i ansiktet.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 L01
ICD-9 684
DiseasesDB 6753
MedlinePlus 000860
eMedicine derm/195  emerg/283
med/1163
ped/1172
MeSH engelsk

Impetigo eller svinkoppor är en ytlig hudinfektion som vanligen kallas för svinkoppor eller för "sandlådesjukan". Impetigo drabbar framför allt barn, och sätter sig ofta i ansiktet eller på armar och händer. Om infektionen får läka ut av sig själv fås normalt inga ärr. Sjukdomen orsakas av bakterier, oftast stafylokocker men även streptokocker (antingen själva eller i kombination med stafylokocker). Impetigo är sår som är fyllda av vätska, de är fuktiga hela tiden och går inte att få torra.

Infekterade svinkoppor

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Mindre infektioner av impetigo kan rengöras, desinficeras och sedan smörjas med bakteriedödande väteperoxidsalva för att påskynda läkningen och förhindra vidare spridning[1]. Väteperoxidsalva är ett receptfritt läkemedel. Vid svårare infektioner kan receptbelagd antibiotika som täcker stafylokocker användas. Mer information om antibiotikabehandling återfinns under resistensutveckling.

Resistensutveckling[redigera | redigera wikitext]

Över hela Sverige pågår en spridning av en viss stafylokockstam (stam = bakterier av samma ursprung, med samma arvsmassa) som kan ge bullös impetigo. Denna bakteriestam har ökad motståndskraft mot fusidinsyra – ett antibiotikum som vanligtvis är verksamt mot stafylokocker. Samtidigt med stammens utbredning har användningen av kräm som innehåller fusidinsyra ökat. Det är inte fastställt att den ökade användningen av fusidinsyrakräm har bidragit till stammens spridning, men om användningen fortgår leder detta troligen till att stammen lättare sprids.

Utomlands har stafylokocker setts utveckla resistens mot läkemedlet mupirocin, och svenska experter avråder därför från användning av mupirocin vid impetigo.

På grund av resistensproblemet rekommenderas inte lokal antibiotikabehandling i form av salva eller kräm för rutinmässig behandling av impetigo. [2]

Världshälsoorganisationen WHO rankar den snabba utvecklingen av antibiotikaresistens som ett av de största hoten mot människors hälsa.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Behandling vid impetigo - Läkemedelsverket”. 1 februari 2003. http://www.lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/impetigo.pdf. Läst 27 augusti 2009. 
  2. ^ ”Läkemedelsverket”. Läkemedelsverket. http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Sjukdom-och-behandling/Behandlingsrekommendationer---listan/Impetigo-svinkoppor/. 
  3. ^ ”Smittskyddsinstitutet”. Smittskyddsinstitutet. http://www.smittskyddsinstitutet.se/nyhetsarkiv/2011/antibiotikaresistens-i-fokus-pa-whos-varldshalsodag-7-april/. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]