Inclusorium

Från Wikipedia

Inclusorium kommer av det latinska ordet includere i betydelsen ’stänga in’ och är ett rum eller en cell i en kyrka. Ett äldre ord är "penitent-cell".

En from kvinna eller man kunde där frivilligt få bli inlåst på livstid. Syftet var att fjärma sig från alla världsliga problem för att i ostörd och avskild miljö helt kunna hänge sig åt religiösa böner och betraktelser. Genom en glugg kunde personen om den så önskade, följa den pågående gudstjänsten och mottaga nattvarden. I fasens slutskede kunde vederbörande ibland falla in i ett tranceliknande tillstånd, vilket var ett saligt tecken på en andlig fullkomlighet.

Denna typ av sakralt rum finns bland annat i Atlingbo, Bro, Endre, Martebo, Valls och Väskinde kyrkor, vilka alla ligger på Gotland. De är även vanligt förekommande i England, Frankrike och Tyskland. I Westminster Abbey har man vid en renovering hittat ett inclusorium i Sankt Benedicts kapell.

Se även hagioskop.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Roosval, Johnny, Sveriges kyrkor. Gotland. Bd. 3, Hejde setting. Stockholm: Generalstabens Litografiska Anstalts Förlag 1942, s. 110.