Inhalator

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En inhalator
Hjälpmedel för inhalation av tex astmamedicin.

En inhalator används för medicinering vid problem med luftvägarna. Vanliga astmamediciner som använder inhalator är Ventoline och Bricanyl. Inhalatorn kan innehålla både en vätska som bildar aerosol vid administrering eller pulver som finfördelas.

Det finns två olika sorters inhalatorer för astmapatienter: förebyggande och lindrande inhalatorer. Det som skiljer de bägge inhalatorerna åt är att de är tänkta att användas i olika situationer. En lindrande inhalator innehåller en astmamedicin som ger lindring under ett astmaanfall, medan den förebyggande inhalatorn innehåller en astmamedicin som förebygger astmaanfall.[1] Det finns även inhalatorer som används i andra sammanhang, bland annat som en nikotinersättningsbehandling. Inhalatorn kan då användas för att hjälpa rökare att fimpa ciggen.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Förebyggande astmabehandlingar” (på sv-SE). www.euroclinix.net. https://www.euroclinix.net/se/astma/forebyggande-astmainhalatorer. Läst 15 oktober 2017. 
  2. ^ Nicorette inhalator (nicotine)” (på en). Netdoctor. 21 maj 2014. http://www.netdoctor.co.uk/medicines/a8031/nicorette-inhalator-nicotine/. Läst 15 oktober 2017.