Inkontinens

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Inkontinens
latin: incontinentia (urinæ), mictio involuntaria, secessus involuntarii
Klassifikation och externa resurser
ICD-10F98.0, N39.3, N39.4

Inkontinens innebär oförmåga att kontrollera urin (urininkontinens) eller avföring (avföringsinkontinens). Symtomen kan hanteras bland annat med hjälp av inkontinenshjälpmedel, som exempelvis skydd, analpropp, blöja eller kateter. Grundorsaken behandlas med varierande metoder, däribland kirurgi.

Inkontinens eller urinläckage är vanligare än vad många tror, särskilt hos kvinnor. Inkontinens innebär att man kissar på sig eller på annat vis läcker urin. Trots att det är ett vanligt problem, skäms många över sina besvär och söker därför inte vård.

Orsakerna till inkontinens kan vara flera olika, men det tyder sällan på någon allvarlig sjukdom. Den vanligaste orsaken är en försvagad bäckenbottenmuskulatur, något som naturligt försvagas med åldern. Det är musklerna i bäckenbotten som hjälper till att hålla upp urinblåsan och urinröret. Muskulaturen kan tränas upp med hjälp av knipövningar.

Andra orsaker till inkontinens kan vara nedsatt fysisk rörlighet, medicinsk eller neurologiska åkommor, urinvägsinfektioner, att östrogenmängden minskar i samband med klimakteriet, graviditet, förlossning, övervikt etc.

Olika typer av inkontinens[redigera | redigera wikitext]

Den vanligaste formen av inkontinens bland kvinnor är den som kallas för ansträngningsinkontinens, vilket innebär att det tryck som urinen skapar i urinblåsan blir för stort och att urinröret öppnas av trycket. Skadade eller försvagade muskler i bäckenet kan vara orsaken till att urinröret inte klarar av att hålla emot.[1]

Trängningsinkontinens innebär att man utan vidare känner ett stort behov av att urinera och att man inte kan hålla sig. Denna typ av inkontinens är ofta resultatet av instabilitet i blåsan, vilket gör att muskulaturen blir avslappnad i ett för tidigt skede. Övervikt och graviditet är två faktorer som potentiellt sett kan orsaka trängningsinkontinens, men den kan även komma med åldern.[1]

Överflödsinkontinens är okontrollerad tömning av urinblåsan i mindre mängder för att urinblåsan hela tiden är full eller överfull. Detta orsakas oftast av urinstämma. Denna typ av inkontinens drabbar nästan bara män, detta för att kvinnor mycket sällan drabbas av urinstämma.

Blandinkontinens kallas det när inkontinensen kan bestå av såväl ansträngningsinkontinens som trängningsinkontinens.[2]

Egenvård och behandling[redigera | redigera wikitext]

Moderna inkontinenshjälpmedel gör det möjligt att effektivt hantera inkontinens.

När det kommer till förebyggande av inkontinens så vet man inte så mycket om effekterna men troligen har motion och knipövningar positiv effekt. Toalettvanorna påverkar också där man ska eftersträva en regelbundhet, varken gå för ofta eller hålla sig för länge. När det kommer till egenvård rekommenderas knipträning vid alla olika inkontinenstyper hos kvinnor.

Individer med inkontinens kan ta kontakt med sjukvården eftersom det idag finns både hjälpmedel, behandlingsalternativ och enkla ingrepp som kan minska besvären.

Vid förekomst av blod i urinen, svårigheter att tömma urinblåsan, plötsliga och starka träningar eller en neurologisk sjukdom är det lämpligt att omgående kontakta sjukvården, exempelvis husläkare, kontinensmottagningar på vårdcentraler och sjukhus eller gynekolog.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenslista[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Inkontinens – Information och behandlingsalternativ online”. www.euroclinix.net. https://www.euroclinix.net/se/inkontinens. Läst 12 mars 2017. 
  2. ^ Samuelsson, Ralph Peeker, Eva. ”Urininkontinens | Läkemedelsboken”. lakemedelsboken.se. https://lakemedelsboken.se/kapitel/nefrologi-urologi/urininkontinens.html#g2_8. Läst 12 mars 2017.