Intermodalitet
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. Motivering: 2011-07 (2011-07) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Intermodalitet är ett begrepp inom transporttekniken. Det betyder att en transport av en godsenhet eller en typ av passagerare kan ske med utnyttjande av flera transportsätt. Det bildas av prefixet inter som betyder mellan eller inom samt modul som betyder enhet.
Godsenheterna utgöres vanligen av containrar, växelflak, semitrailers eller hela lastbilar varvid transportsätten är godståg, lastbil eller i vissa fall färjor (båtar).[1] Passagerare kan vara arbetspendlare, långresenärer, med flera varvid transportsätten kan vara taxi, buss, tunnelbana, persontåg eller trafikflyg.
Den vanligaste användningen av begreppet är godstransport av containrar, växelflak, semitrailrar eller hela lastbilar som sker med järnväg och lastbil. Omlastningen sker då vid kombiterminaler mellan kombitåg och draglastbilar eller hela lastbilar.
En fördel med intermodala transporter är att själva godset ej berörs. Skador och stölder undviks.
EU eftersträvar en ökad intermodalitet bland annat för att i större utsträckning kunna utnyttja det europeiska järnvägsnätet och sjöfarten istället för motorvägar.
Innehåll
Sammodalitet[redigera | redigera wikitext]
Sammodalitet är ett bredare begrepp än intermodalitet och definieras av EU-kommissionen som en effektiv användning av transportsätt som fungerar vart och ett för sig eller i kombination i det europeiska transportsystemet för att uppnå ett optimalt och hållbart utnyttjande av resurserna
Sammodalitet är en översättning av begreppet "co-modality" som EU-kommissionen myntat.
Se även[redigera | redigera wikitext]
Källor[redigera | redigera wikitext]
- ^ Zuesongdham, P; Bergqvist, R (2010). Intermodal Freight Transport – Infrastructure and Technology. BAS Publishing