International Commission on Radiological Protection

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

International Commission on Radiological Protection (ICRP), är en oberoende ideell organisation som fungerar som rådgivande internationellt organ för strålskydd. ICRP är lokaliserad och registrerad som ideell organisation i Storbritannien, men har även ett vetenskapligt sekretariat i Sverige.

Publikationer[redigera | redigera wikitext]

ICRP publicerar rekommendationer och rapporter i en tidskriftsserie med namnet "Annals of the ICRP". Eftersom ICRP är en oberoende organisation är rekommendationerna i sig inte styrande men har ändå ett stort inflytande på strålskyddslagstiftning och strålskyddsarbete i enskilda länder.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Organisationen grundades 1928, då med namnet "the International Society of Radiology (ISR, the professional society of radiologist physicians)". 1950 erhöll organisationen sitt nuvarande namn i samband med en omorganisation för att bättre fokusera på icke-medicinska frågor om strålning.

Svenskt deltagande[redigera | redigera wikitext]

Den svenske fysikern Rolf Sievert var en av grundarna av ICRP och blev senare dess ordförande. Hans kollega vid Radiumhemmet Bo Lindell har också varit ordförande och för närvarande innehas posten av Lars-Erik Holm som är före detta generaldirektör för Statens strålskyddsinstitut nuvarande SSM (Strålsäkerhetsmyndigheten) som han lämnade 2011 då det visade sig att Lars Erik Holm har kopplingar till mobilindustrin.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]