Ishotellet i Jukkasjärvi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pelarsalen i Ishotellet i Jukkasjärvi 2007. Skulpturer av Jörgen Westin (januari, 2007)

Ishotellet i Jukkasjärvi, ibland skrivet ICEHOTEL, var världens första ishotell och är idag en av Nordeuropas största turistattraktioner[källa behövs]. Hotellet anläggs varje vinter vid Torne älvs strand och ut över isen i Jukkasjärvi, drygt två mil öster om Kiruna.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Företaget Icehotel AB grundades 1990 av Yngve Bergkvist. År 1989 besökte japanska iskonstnärer Jukkasjärvi och skapade en utställning av iskonst. Inspirerade av de japanska konstnärererna som skulpterade i is bjöd man 1990 in konstnären Jannot Derid att hålla vernissage i en specialkonstruerad igloo med namnet Artic Hall (egen skrivning: ARTic Hall[1]) som byggts upp mitt på Torne älv. En natt fanns det inga rum tillgängliga i Jukkasjärvi, så några av besökarna bad om tillstånd att övernatta i utställningshallen. De sov i sovsäckar på utbredda renskinn - de första gästerna på "hotellet".

Hotellet[redigera | redigera wikitext]

Ishotellet i Jukkasjärvi är känt för att vara världens största hotell av is och snö. Hotellet, som spänner över cirka 5 500 m2, är byggt av snö och is från Torne älv. Varje svit är unik och hotellets arkitektur ändras varje år, eftersom det byggs om från grunden varje år.

Varje vår, i mars, skördas is från Torne älv och lagras i en närliggande produktionshall med plats för över 10 000 ton is och 30 000 ton snö. Isen används för att bygga en stark struktur för byggnaden och cirka 1 000 ton används vid konstruktion av hotellet. Snön sprutas med snökanoner över stora metallformar och får sedan frysa. Efter ett par dagar, när snön och isen är frusen och hårt packad, dras formarna bort och kvar står en labyrint av fristående korridorer. Väggar byggs in i korridorerna, som skiljer rummen och sviterna från varandra. Isblocken, som skördades i mars, transporteras nu in i hotellet där konstnärer från hela världen börjar att skapa konst och design av isen. För att kunna skapa hotellet och kvalitetssäkra byggnationen utförs bygget i fem steg. Då en sektion av hotellet är klar, öppnas den för besökare och övernattande gäster medan de andra sektionerna fortfarande är under uppbyggnad. Den första sektionen står klar första helgen i december och varje vecka därefter öppnas en ny sektion, fram till dess att hela hotellet är färdigställt i januari. Då hotellet är färdigt, finns en bar, kyrka, samt rum och sviter för över 100 gäster.

Hotellet existerar endast mellan december och april och när våren kommer smälter allting bort och återvänder som vatten till Torne älv.

Ishotellet har angivits som ett av Sveriges sju underverk[2]. Dokumentärer som fokuserar på hotellet kan ses på Discovery Channel[3][4] och National Geographic[5].

Iskyrkan[redigera | redigera wikitext]

Iskyrkan drivs av Jukkasjärvi församling, Svenska kyrkan, och är resultatet av ett nära samarbete mellan Jukkasjärvi församling och Icehotel. Kyrkan överlämnas från Icehotel till församlingen vid juldagsgudstjänsten varje år. Under en period i Iskyrkan vigs eller välsignas cirka 140 par och det döps omkring tjugotalet barn (de flesta barnen är bosatta i församlingen eller har föräldrar som är bördiga från församlingen).

Karakteristiskt för en vigsel i Iskyrkan är kylan, stillheten och a cappella-sång. Initiativtagare från församlingens sida är Kyrkoherde Jan-Erik Kuoksu och hans fru Lisbeth Salomonsson. Kuoksu har arbetat som ensam präst i Iskyrkan de första fjorton åren med frun som kyrkvärd. De senaste två åren har hans dotter, komminister Anna Kuoksu, varit Iskyrkepräst. Men idag är hon verksam kyrkoherde i Vittangi.

Ishotellet förrättar även borgerliga vigslar genom sin vigselkoordinator.

Isbarerna[redigera | redigera wikitext]

Icebar i Stockholm

Icehotel AB sökte under början och mitten av 1990-talet efter lämpliga samarbetspartners och Yngve Bergqvist kom snart att tänka på Absolut Vodka. Den första Absolut Icebar öppnades på ishotellet i Jukkasjärvi 1994, och idag finns konceptet i tre städer: London, Stockholm och Jukkasjärvi. De två tidigare isbarerna i Tokyo och Köpenhamn övergick under 2009 till konceptet Icebar by Icehotel.

Flera uppmärksammade händelser kring ishotellet har sedan dess initierats av Absolut Vodka. År 1994 förlades en reklamfotografering för Absolut Vodka till Jukkasjärvi med fotografen Herb Ritts. Modellerna Kate Moss, Naomi Campbell, Mark Findlay och Marcus Schenkenberg fotograferades omgivna av is iförda kreationer av modedesignern Gianni Versace.

Barernas gäster får vodkan serverade i glas gjorda av is från Torne älv, ofta beskrivet som en drink ”in the rocks”. Isglasen till barerna skickas från produktionshallen i Jukkasjärvi. Så är också fallet med inredningen som var sjätte månad byts ut på plats av anställda från isproduktionen samt konstnärer. Detta görs för att säkra kvaliteten och säkerheten.

Icebar by Icehotel är ett franchisekoncept för isbarer. Konceptet lanserades våren 2009 i och med öppnandet av Icebar CPH by Icehotel i Köpenhamn. Baren följdes i juni samma år av Icebar Tokyo by Icehotel i Tokyo och en kort senare - Icebar Oslo by Icehotel i Oslo.

Kopior[redigera | redigera wikitext]

Konceptet med isbar är lockande och har kopierats. Ett exempel är den som finns i Colonia Condesa i Mexico City med namn Artic Bar Tradicional. Den startade med namnet ICEbar. Tradicional är ett av Jose Cuervos tequilavarumärken som marknadsförs att drickas iskall.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Hur det hela började". Icehotel.se. Läst 5 oktober 2014.
  2. ^ "What are the Seven Wonders of Sweden?", About.com, retrieved October 16, 2008.
  3. ^ "The Ice Hotel", The Internet Movie Database, retrieved September 6, 2008.
  4. ^ "Mega Builders: Ice hotel", The Internet Movie Database, retrieved September 6, 2008.
  5. ^ "Megastructures: Ice hotel", The Internet Movie Database, retrieved September 6, 2008.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]