Isla de la Juventud

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Isla de la Juventud
Ö
Huvudstad Nueva Gerona
Area 3 056 km²
Folkmängd 87 000
GeoNames 3555601
3556608
Karta
Karta
Karta över Isla de la Juventud.

Isla de la Juventud (”Ungdomens ö”) är en ö i Karibien, den näst största i Kubas skärgård med en landareal av 3056 km². Tillsammans med över 600 cayos och småöar, bildar de Canarreos, i sydvästra Kuba, bredvid Batabanoviken, cirka 50 km från ön Kuba (162 km från Havanna).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ön upptäcktes och fick namnet La Evangelista av Columbus den 13 juni 1494 under hans andra resa till den nya världen. Under åren har ön varit känd under olika namn såsom Isla de las cotorras (Papegoj-ön), Colonia Reina Amalia (Drottning Amalias koloni), Isla de los Piratas (Piratön) och också Isla del Tesoro (Skattkammarön). De första invånarna på ön är kända som Siguanea, Camarcó och Guanaja. Under 1800-talet beslutar sig spanjorerna för att kolonisera ön och grundar öns huvudort, Nueva Gerona, den 17 december 1830. Under denna tid var ön också känd som Isla de los Deportados (De deporterades ö) och sedan Isla de Pinos (Piñeön). Med detta sistnämnda namn var ön känd fram till 1978 , då den fick namnet "Isla de la Juventud” (Ungdomens ö) på grund av de tusentals ungdomar från olika delar av världen och från flera provinser på Kuba som studerar i skolor på landsbygden och arbetade på plantagerna (citrus).

I början av nittonhundratalet var ”Isla de Pinos” föremål för en tvist med USA fram till 1907 då USA:s regering erkände Kubas suveränitet över ön genom Hay-Quesadafördraget, ratificerat 1925.

Efter anfallet på förläggningen i Moncada 1953, fängslades Fidel Castro och de andra deltagarna i aktionen och hölls fängslade i Presidio Modelo, fram till maj 1955, då de släpptes tack vare en allmän amnesti.

Särskild kommun[redigera | redigera wikitext]

För närvarande är Isla de la Juventud att betrakta som en särskild kommun, med en befolkning på cirka 87 000 invånare, och styrs som en enhet. Den ekonomiska verksamheten baserar sig i huvudsak på jordbruk, främst citrus, brytning av marmor, fiske, och keramik både nyttig och konstnärlig. Dess största attraktioner är två internationella dykarcentra Centro Internacional de Buceo i Hotel Colony, och på Cayo Largo del Sur.

Utländska studerande[redigera | redigera wikitext]

Det finns mer än 2300 studenter från fyra kontinenter, däribland ungdomar som studerar i Nya programmet för utbildning av läkare i Latinamerika från länderna Venezuela, Bolivia, Brasilien Argentina, Östtimor. De studerande är fördelade på fyra medicinska skolor. Det finns också studerande inom pedagogik från El Salvador, Honduras, Guatemala, Mexiko, Belize, Bolivia, Peru, Colombia, Ecuador, Antigua och Barbuda, Dominikanska Republiken, Santa Lucia, Barbados, Gabon, Vietnam, Mongoliet och andra studenter från Västsahara, Algeriet, bland annat.

Flygbild över ön

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Den högsta höjden på ön är Sierra de La Cañada 310 meter högt, och de viktigaste floderna är Las Nuevas, Del Medio och Las Casas.

  • Playa Bibijagua, känd för sin svarta sand.
  • Centro Internacional de Buceo och Hotel El Colony (Dykarcentra och hotell).
  • Turistkomplexet Cayo Largo del Sur.
  • Presidio Modelo, där deltagarna i attacken på Cuartel Moncada satt fängslade.
  • Finca El Abra, det ställe där den unge José Martí hölls inspärrad, utsett till nationalmonument.
  • Cuevas del Punta del Este anses som ett ”Sixtinskt kapell” för den Västindiska stenkonsten, innehåller en stor mängd pictografer gjorda av urbefolkningen.
  • Ciénaga de Lanier, ett stort naturreservat södra delen av ön..

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Isla de la Juventud, 15 november 2008.