Isla de la Juventud

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Isla de la Juventud
ö/ögrupp
Huvudstad Nueva Gerona
Area 3 056 km²
Folkmängd 87 000
GeoNames 3555601
Karta
Karta
Karta över Isla de la Juventud.
Flygbild över ön

Isla de la Juventud (”Ungdomens ö”) är en ö i Karibien, den näst största i Kubas skärgård med en landareal av 3 056 km². Tillsammans med över 300 cayos och småöar, bildar de skärgården Canarreos, i sydvästra Kuba, bredvid Batabanoviken, cirka 50 km från ön Kuba (162 km från Havanna).

Den ekonomiska verksamheten baserar sig i huvudsak på jordbruk, främst citrus, brytning av marmor, fiske, och keramik både nyttig och konstnärlig.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ön upptäcktes och fick namnet La Evangelista av Columbus den 13 juni 1494 under hans andra resa till den nya världen. Under åren har ön varit känd under olika namn såsom Isla de las cotorras (Papegoj-ön), Colonia Reina Amalia (Drottning Amalias koloni), Isla de los Piratas (Piratön) och också Isla del Tesoro (Skattkammarön). De första invånarna på ön är kända som Siguanea, Camarcó och Guanaja. Under 1800-talet beslutar sig spanjorerna för att kolonisera ön och grundar öns huvudort, Nueva Gerona, den 17 december 1830. Under denna tid var ön också känd som Isla de los Deportados (De deporterades ö) och sedan Isla de Pinos (Piñeön). Med detta sistnämnda namn var ön känd fram till 1978 , då den fick namnet "Isla de la Juventud” (Ungdomens ö) på grund av de tusentals ungdomar från olika delar av världen och från flera provinser på Kuba som studerar i skolor på landsbygden och arbetade på plantagerna (citrus).

I början av nittonhundratalet var ”Isla de Pinos” föremål för en tvist med USA fram till 1907 då USA:s regering erkände Kubas suveränitet över ön genom Hay-Quesadafördraget, ratificerat 1925.

Efter anfallet på förläggningen i Moncada 1953, fängslades Fidel Castro och de andra deltagarna i aktionen och hölls fängslade i Presidio Modelo, fram till maj 1955, då de släpptes tack vare en allmän amnesti.

Administrativ status[redigera | redigera wikitext]

Isla de la Juventud är en kommun med särskild status. Till skillnad från landets övriga kommuner tillhör den inte någon av provinserna. Kommunen har en befolkning på cirka 87 000 invånare.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

På ön finns Nya programmet för utbildning av läkare i Latinamerika (Nuevo Programa de Formación de Médicos Latinoamericanos). De studerande är fördelade på fyra medicinska skolor.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Den högsta höjden på ön är Sierra de La Cañada, 310 m ö.h., och de viktigaste floderna är Las Nuevas, Del Medio och Las Casas.

Till övriga sevärdheter hör:

  • Playa Bibijagua, känd för sin svarta sand.
  • Centro Internacional de Buceo och Hotel El Colony (Dykarcentra och hotell).
  • Turistkomplexet Cayo Largo del Sur.
  • Presidio Modelo, där deltagarna i attacken på Cuartel Moncada satt fängslade.
  • Finca El Abra, det ställe där den unge José Martí hölls inspärrad, utsett till nationalmonument.
  • Cuevas del Punta del Este anses som ett ”Sixtinskt kapell” för den Västindiska stenkonsten, innehåller en stor mängd piktografer gjorda av urbefolkningen.
  • Ciénaga de Lanier, ett stort naturreservat södra delen av ön.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Isla de la Juventud, 27 oktober 2008.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]