Israel Academy of Sciences and Humanities

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Akademins logga
Staty av Albert Einstein innergård Academy[förtydliga]

Israel Academy of Sciences and Humanities, baserad i Jerusalem, bildades 1961 av staten Israel för att främja kontakten mellan forskare från samhällsvetenskap och humaniora i Israel, att ge råd till regeringen om forskningsprojekt av nationell betydelse, och att främja utvecklingen. Den består av 102 av Israels mest framstående forskare. Akademins hem ligger granne med presidentens tjänstebostad i Israel.

Uppgifter[redigera | redigera wikitext]

Inom de olika vetenskaperna, finansierar akademin projekt på geologi, flora och fauna i Israel, och deltagande av israeliska forskare i forskning vid internationella projekt, till exempel högenergifysik vid CERN och synkrotronstrålning vid European Synchrotron Radiation Facility. Israel har den högsta koncentrationen av vetenskapsmän och ingenjörer i världen.[källa behövs]

Inom humaniora är forskning som finansieras i studiet av Tanakh och Talmud, judisk historia, judisk filosofi, judisk konst, och det hebreiska språket, liksom hebreiska prosa och poesi. Akademin administrerar Einstein stipendiernas fond som syftar till att främja relationerna mellan forskare från hela världen och den israels akademiska värld, Israel Science Fund, med en årlig budget på $ 53 miljoner och ett antal av forskningsmedel baserat på bidrag från Adler fonden för rymdforskning, Wolf Foundation och Fulks fond för medicinsk forskning. Akademin driver även Israel Academic Center i Kairo, som hjälper israeliska forskare med forskning om Egypten och den egyptiska kulturen, och underlättar samarbete med egyptiska akademiker. Akademien har observatörsstatus vid European Science Foundation, och har utbytesprogram med brittiska Royal Society, British Academy, Svenska Akademien, och National Research Council of Singapore.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]