Järn(II)sulfat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Järnvitriol
StrukturformelKristaller av järn(II)sulfat
Systematiskt namn Järn(II)sulfat
Övriga namn Järnvitriol, Grön vitriol, Grönt järnsulfat
Kemisk formel FeSO4
Molmassa 151,908 g/mol
Utseende Vita eller gröna (heptahydrat) kristaller
CAS-nummer 7720-78-7
SMILES [Fe+2].[O-]S(=O)(=O)[O-]
Egenskaper
Densitet 3,65 g/cm³
Löslighet (vatten) 256 g/l
Smältpunkt 400 °C (sönderfaller)
Faror
Huvudfara
Hälsovådlig Hälsovådlig
NFPA 704

NFPA 704.svg

0
1
0
LD50 319 – 1520 mg/kg
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Järn(II)sulfat eller järnvitriol (FeSO4) är ett vattenlösligt ämne med gröna kristaller. Det förekommer naturligt i mineralerna rozenit och melanterit.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Ämnet förekommer vanligast som heptahydrat (FeSO4·7H2O) med gröna kristaller. Genom att värma upp kristallerna över 70 °C så avgår det mesta av kristallvattnet och kvar blir monohydrat (FeSO4·H2O) och anhydrat i form av vita eller blekgula kristaller. Värms ämnet upp över 400 °C sönderfaller det i järn(III)oxid (Fe2O3), svaveldioxid (SO2) och svaveltrioxid (SO3).:\rm 2\ FeSO_4 \rightarrow Fe_2O_3 + SO_2 + SO_3 Järnsulfat är lösligt i vatten, etanol och aceton. Lösningen färgas grön.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Produkter av stål som ska galvaniseras går först igenom ett betningsbad med svavelsyra (H2SO4) för att avlägsna oxider och andra föroreningar. Stora mängder järn(II)sulfat bildas då som biprodukt.

\rm Fe + H_2SO_4 \rightarrow FeSO_4 + H_2

Användning[redigera | redigera wikitext]

Järnsulfat används även som fällningskemikalie i reningsverken för att fälla ut fosfor från avloppsvattnet. Det kan även användas vid målning av träfasader. Behandlingen ger träet en grå nyans som efter viss tid liknar den gråa yta som ses på gammalt trä. Det liknar lasering då träets yta och struktur finns kvar väl synlig efter behandling. En vanlig blandning är 700 gram järnsulfat i 10 liter vatten. Man kan tillsätta lite diskmedel för att minska ytspänningen så att blandningen bättre tränger in i träet. Ämnet ingår i Falu rödfärg och anses ha viss rötskyddande effekt, men skyddar dåligt mot solens UV-strålar.

Järnsulfat används också som betmedel vid växtfärgning, och brukas även för mossbekämpning och som järnkosttillskott i grisfoder. Man ska inte sammanblanda järnsulfat med järnfosfat som används för bekämpning av spansk skogssnigel även kallad "mördarsnigel".


Se även[redigera | redigera wikitext]