Jörgen Lötgård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jörgen Lötgård
FödelsenamnJörgen Per Gunnar Lötgård
Född25 maj 1978 (40 år)
MediumRadio, ståuppkomik
NationalitetSvensk
Betydande rollerDeluxe

Jörgen Per Gunnar Lötgård, född 25 maj 1978, är en svensk radioprofil och komiker.

Komiker[redigera | redigera wikitext]

Jörgen Lötgård växte upp i Norrlanda socken på Gotland. Han gick läsåret 1998-1999 radiolinjen på Kalix folkhögskola. Han har gjort radioprogram tillsammans med bland andra Pontus Enhörning och Annika Lantz i Sveriges Radio P3. Han har medverkat i radioprogram som Önska, Svenska Högtider, En typisk svensk sommar och Doktor Helg men är kanske mest känd som programledare för humorsuccén Deluxe i P3 där han ligger bakom karaktärer som Leif GW, Jocke Tuffing och Dirk McStride.

Han har även gästspelat i Kvarteret Skatan på SVT. Hösten 2008 började han som ståuppkomiker igen. Han medverkar som städaren "Pelle" i Hälliwüüd Radio[1] .

Filmare[redigera | redigera wikitext]

Lötgård har ett förflutet som dokumentärfilm-fotograf. Bland verken finns en film om den finska mattvättningstraditionen som sändes i SVT under hösten 1999.

Musiker[redigera | redigera wikitext]

Lötgård gör även elektronisk musik under artistnamnet Ick. Musiken har spelats i P3, bland annat i P3 Lab och P3 Elektro. Bland titlarna finns "Räkna ihop och ge igen", "Tyska Klockan", "Syra", "Gubbklubb". Han har också ett förflutet i hiphop-duon "Sydväst". Deras största hit är "Fiska Fisk". Storbandet Vintersaga är också ett av hans musikaliska projekt. Lötgårds första band var Le Sponken som rönte en hel del medial uppmärksamhet på Gotland i mitten av 1990-talet.

Radio[redigera | redigera wikitext]

Våren 2011 var han vikarierande programledare i Morgonpasset i P3 under fem veckor, tillsammans med Kodjo Akolor och Hanna Hellquist.

Den 9 januari 2013 blev det offentligt att Jörgen blir en ordinarie del av uppsättningen programledare i Morgonpasset. Det i samband med att Morgonpasset utökar till att sända även på helger, istället för enbart vardagar. Övriga ordinarie programledare är Kodjo Akolor, Hanna Hellquist, Martina Thun, David Druid, Sara Kinberg och Victor Linner, Jörgen Lötgård är sedan våren 2016 inte längre programledare för Morgonpasset, vilket många lyssnare uttryckt besvikelse för i sociala medier under #bringbackjörgen. [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Lilla Al-Fadji crew”. Sveriges Radio P3. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3473&artikel=2880996. Läst 12 mars 2011.