Annika Lantz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Annika Lantz
Annika Lantz på Bokmässan i Göteborg 2016.
Född9 mars 1968 (55 år)
Hägerstens församling, Stockholm, Sverige
Nationalitetsvenska
Yrke/uppdragprogramledare
År som aktiv1993-

Annika Maria Lantz, född 9 mars 1968 i Hägerstens församling i Stockholm, är en svensk radiopratare, komiker, konstnär och TV-programledare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Annika Lantz är uppvuxen i Sätra i Stockholm. Hon studerade film vid Stockholms universitet. Hon har arbetat för Sveriges radio sedan 1993, då hon var programledare för P5 Radio Stockholm.[1] Hon har medverkat i flera program för Sveriges Radio P3, bland andra Kvällspasset, Morgonpasset och sitt eget Lantz i P3. Lantz i P3 sändes även i TV på SVT. Lantz i P3 flyttades senare till P1 och P4. I TV har Lantz gjort sin egen pratshow, I afton Lantz i SVT.

Som komiker är Lantz känd från TV4:s Parlamentet, där hon medverkade i nio år tills hon enligt egen utsago inte längre stod ut med att vara "kvinnligt alibi" för sexistiska skämt.[2] Lantz har även medverkat i SVT:s Högsta Domstolen och Snacka om nyheter. Sedan våren 2013 jobbar Lantz med radioprogrammet Lantzkampen, ett frågesportprogram där två lag bestående av kändisar och experter tävlar om vem som kan ha mest rätt om veckans nyheter. Sedan 2018 har Lantz ett kort radioprogram fyra dagar i veckan, Kära Annika, där hon brevväxlar med andra kultur- och medieprofiler såsom Nadia Jebril och Jonatan Unge.

Hon har även skrivit böckerna 9 1/2 månad från 2007 utgiven på Normal förlag, Pest eller kolera tillsammans med Kjell Eriksson och Ola Karlsson, 2004 utgiven på DN bokförlag samt romanen Det elfte budet 2014 utgiven på Wahlström & Widstrand. 2016 utkom Vad ska en flicka göra? Konsten att vara riktigt rädd, som bland annat handlar om cancer, något hon själv drabbats av.

År 2002 medverkade Lantz i det sista avsnittet av Rederiet[3]och 2008 hade hon en liten röstroll i Colin Nutleys film Angel.

Lantz tilldelades Sveriges Radios språkpris 2016 i kategorin för rikssändningar.[4]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Lantz är gift med Tomas Granryd och har två barn.[5]

TV-roller[redigera | redigera wikitext]

Lantz spelade en liten roll i Byhåla 3 (1993), den tredje, och avslutande, tv-serien om Ronny och Ragge. Där blir hon under en semester på Kanarieöarna förälskad i Ronny, medan denne har klätt ut sig till en kvinnlig reseledare.

Lantz var med i ett avsnitt av Sune och hans värld från 2002.[6] I serien lyckas Sune genom en lyssnartävling vinna en dejt med Lantz. Hon blir dock lite besviken över att hennes dejt är med en nioåring. I den engelskspråkiga dubbningen kallas hon "Sexy Sandra".[6]

Lantz var åklagare i tv-programmet Högsta domstolen.

TV och Film[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • 9 1/2 månad, 2007
  • Det elfte budet, 2014
  • Vad ska en flicka göra? : konsten att vara riktigt rädd, 2016

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]