Annika Lantz

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Annika Lantz
Annika Lantz på Bokmässan i Göteborg 2013.
Född 9 mars 1968 (48 år)
Hägerstens församling, Stockholm, Sverige
Nationalitet svenska
Yrke/uppdrag programledare

Annika Maria Lantz, född 9 mars 1968 i Hägerstens församling i Stockholm, är en svensk radiopratare, komiker och TV-programledare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lantz är uppvuxen i Sätra i södra Stockholms kommun. Hon bor i dag tillsammans med sin man och två barn i Hägersten. Lantz studerade film[förtydliga] vid Stockholms universitet.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Annika Lantz har arbetat för Sveriges radio sedan 1993, då hon var programledare för P5 Radio Stockholm.[1] Hon har medverkat i flera program för Sveriges Radio P3, bland andra Kvällspasset, Morgonpasset och hennes eget Lantz i P3. Lantz i P3 sändes även i TV på SVT. Lantz i P3 har nu flyttats till P1 och P4. I tv har Lantz gjort sin egen pratshow, I Afton Lantz i SVT. Som komiker är hon känd från TV4:s Parlamentet, där hon medverkade i nio år tills hon enligt egen utsago inte längre stod ut med att vara "kvinnligt alibi" för sexistiska skämt.[2] Lantz har även medverkat i SVT:s Högsta Domstolen och Snacka om nyheter. Just nu[när?] är Lantz aktuell med radioprogrammet Lantzkampen, ett frågesportsprogram där två lag bestående av kändisar och experter vilka tävlar om vem som kan ha mest rätt om veckans nyheter.

Hon har även skrivit böckerna 9 1/2 månad från 2007 utgiven på Normal förlag, Pest eller kolera tillsammans med Kjell Eriksson och Ola Karlsson, 2004 utgiven på DN bokförlag samt romanen Det elfte budet 2014 utgiven på Wahlström & Widstrand.

Svenska Journalistförbundet tog den 10 juni 2004 ut Lantz i strejk mellan 11:04 och 11:05. Konflikten rörde villkoren för korttidsanställda vid Sveriges Radio. Förbundet och Annika Lantz menar att SR missbrukar visstidsanställningar och ger sämre villkor än nödvändigt.

År 2002 medverkade Lantz i ett avsnitt i av Rederiet, och 2008 hade hon en liten röstroll i Colin Nutleys film Angel.

TV-roller[redigera | redigera wikitext]

Annika Lantz är med i ett avsnitt av Sune och hans värld från 2002.[3] I serien lyckas Sune genom en lyssnartävling vinna en dejt med Lantz. Hon blir dock lite besviken över att hennes dejt är med en nioåring. I den engelskspråkiga dubbningen kallas hon ”Sexy Sandra”.

Lantz spelade även en liten roll i Byhåla 3 (1993), den tredje, och avslutande, tv-serien om Ronny och Ragge. Där hon under en semester på Kanarieöarna blir förälskad i Ronny, medan denne har klätt ut sig till en kvinnlig reseledare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lantz kommenterar samtiden Sveriges Radio
  2. ^ Lantz till hårt angrepp mot "Parlamentet" Sveriges Radio
  3. ^ Klas Lindberg (30 mars 2002). ”Annika Lantz blir serie- figur i tv”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article66060.ab. Läst 25 juni 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]