JAK Medlemsbank

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
JAK Medlemsbank
Typ Medlemsbank
Huvudkontor Sverige Skövde, Sverige
Nyckelpersoner tf. vd Johan Thelander (juli 2017)
VD
Bransch Bank
Historia
Grundat 1965
Struktur
Ägare Föreningens medlemmar
Övrigt
Slogan Rättvis ekonomi
Webbplats jak.se

JAK Medlemsbank är en svensk bank utan inlåningsränta och vinstutdelning. Banken är medlemsägd och har utvecklat de banktjänster medlemmarna önskar och behöver i sin vardag. Medlemmarna sparar pengar utan att få ränta och lånar pengar genom att betala en låneränta. Låneräntan består av de kostnader banken har för sin verksamhet. Där ingår inte inlåningsränta eller vinstutdelning. Namnet kommer från den klassiska nationalekonomins produktionsfaktorer jordarbete och kapital.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Grundprincipen i JAK Medlemsbank är att medlemmarna lånar ut sina pengar till banken utan att kräva någon ränta. Banken kan då låna ut pengar som inte är belastade med inlåningsräntor eller vinstutdelning till låntagare.

Ideologi[redigera | redigera wikitext]

JAK anser att räntans effekter har en långsiktigt skadlig inverkan på ekonomin.

Enligt JAK flyttar räntan över resurser från de som har mindre och behöver låna, till de som har mer och kan låna ut, det vill säga den leder till ökad ojämlikhet.

Räntan bygger på kravet på ständig obegränsad tillväxt, genom att bygga in en förväntan om att pengar ska växa i all ekonomisk aktivitet.

Grunden för JAK Medlemsbanks verksamhet är insikten om att hållbara ekonomiska relationer är möjliga. Att en hållbar ekonomi präglas av jämnare resursfördelning och hushållning – inte av ocker, övertro på tillväxt eller av att tjäna pengar på pengar.

En hållbar ekonomi måste baseras på en uthållig avkastning av det reala kapitalet, det vill säga att vi använder naturresurser utan att förbruka dem. För att ekonomin ska verka inom de ramar som ekologin sätter, krävs långsiktighet och att kostnader inte skjuts över på kommande generationer.

Ekonomi handlar i grunden om hur människor fördelar tillgångar mellan sig – hur man använder olika resurser, till vilka och till vad. Ekonomin kan vara ett medel för att sko sig på andras bekostnad, men kan också skapa ömsesidig nytta. För JAKs del handlar det om att utveckla ekonomiska möjligheter för att främja rättvisa och solidaritet.

Ränta enligt lagen[redigera | redigera wikitext]

Enligt konsumentkreditlagen ska alla banker i Sverige ange effektiv ränta på alla lån, samt kalla den kostnad som låntagaren betalar, utöver avgifter, för ränta. 

Kostnader[redigera | redigera wikitext]

JAK Medlemsbanks kostnader är befriade från inlåningsräntor och vinstutdelning. Räntan på  JAK-lånen motsvarar bankens faktiska kostnader och är inte kopplade till den statliga styrräntan reporäntan. Det betyder att JAK-lånen inte påverkas av konjunkturens svängningar. När reporäntan är låg kan det löna sig bättre att låna i en vanlig bank men när reporäntan stiger påverkas inte JAK Medlemsbank. 

Historik[redigera | redigera wikitext]

  • 1965 startade Jord Arbete Kapital – riksförening för ekonomisk frigörelse efter en dansk förlaga startad 1931. Namnet blev snart JAK Riksförening. Ändamålet var att "sprida information om räntans skadeverkningar på samhället och att främja ekonomiskt samarbete för genomförandet av räntefri finansiering".
  • 1969 gav föreningen sitt första lån.
  • 1990 ökade antalet medlemmar kraftigt, speciellt efter att riksbanken tillfälligt hade höjt styrräntan till 500 procent. Medlemstalet var som högst drygt 40 000.
  • 1993 bildades JAK Ekonomisk förening, vilken tog över verksamheten.
  • 1997 krävde nya lagar att JAK måste bli bank för att fortsätta verksamheten. JAK Medlemsbank startade och tog över verksamheten den 30 april 1998 efter att regeringen hade givit JAK en bankoktroj, vilket innebär att insättningar har statlig insättningsgaranti.
  • 2003 var medlemstalet stabilt runt 23 000. Omslutningen (inlåning plus utlåning) uppgick till omkring en miljard kronor.
  • Under 2005 passerade medlemstalet 30 000, under 2006 passerade det 33 000 och 2008 var medlemstalet 36 500 passerat.
  • 2016 var medlemsantalet strax över 38 000 [1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ann-Marie Svensson. ”Medlemsstatistik” (på sv). JAK Medlemsbank. https://www.jak.se/medlemsstatistik. Läst 10 februari 2016. 

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]