JPMorgan Chase Tower (Houston)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


JPMorgan Chase Tower
JPMorgan Chase Tower (Houston)
Plats {{{plats}}}
Högsta höjd 305,4 m
Höjd till taket 305,4 m
Våningar ovan jord 75
Antal hissar 50
Byggstart 1978
Golvyta 120 774 m²
Status Färdigställd
För andra betydelser, se JPMorgan Chase Tower (olika betydelser)

JPMorgan Chase Tower är en 305,4 meter hög skyskrapa i Houston, Texas, USA. Det är den 11:e högsta skyskrapan i USA, Texas högsta byggnad samt världens högsta femsidiga byggnad.

Byggnaden hette från början Texas Commerce Tower. Den skulle enligt planerna ha 80 våningar, men Federal Aviation Administration ansåg att risken att flygplan till och från närliggande William P. Hobby Airport var för stor och antalet våningar minskades till 75.

När den var färdigställd passerade den Aon Center i Los Angeles och blev den högsta byggnaden i USA väster om Mississippifloden, en position som den innehade tills Los Angeles' Library Tower, numera U.S. Bank Tower byggdes 1990.

Byggnaden är ansluten till Houston Downtown Tunnel System, ett underjordiskt system för gångtrafikanter.

En sky lobby ligger på 60:e våningen och fungerar som en mötespunkt för personer som ska till de övre (61-75:e våningarna), men också en utsiktsplats för allmänheten under kontorstid.

Den huvudsakliga hyresgästen är JPMorgan Chase, som också givit skyskrapan dess namn. Byggnaden sköts av den ursprungliga ägaren, Hines, men ägs nu av Prime Asset Management.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia