J Sharp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Artikelns titel kan av tekniska skäl inte återges korrekt. Den korrekta titeln är J#.

J# (J Sharp) är ett transitionellt programspråk ämnat för att göra det lättare för Java- och J++-utvecklare att migrera till Microsofts .NET-plattform. Således tillåts program som redan är skrivna i till exempel Java att köras på Microsofts virtuella maskin, Common Language Runtime (CLR). J# utvecklades av Microsoft India Development Center i HITEC City, Indien.

Microsofts implementation släpptes under namnet Visual J#. Visual J# kommer med ett klassbibliotek liknande Javas.

Skillnader mellan J# och Java[redigera | redigera wikitext]

J# och Java har till grunden samma syntax, men J# inkluderar ett antal förändringar som anpassar det för .NET Framework. J# behåller dock kompatibilitet med programspråket Java.

  • Egenskaper i Java fungerar inte som .NET-egenskaper (som i till exempel C#). En "Java-egenskap" är en metod som antingen föregås av prefixen set- eller get- (jämfört med getter och setter i .NET). I J# måste egenskaps-deklarationen dessutom ackompanjeras med en JavaDoc-liknande annotation:

/** @beanproperty */
void setValue(string Value)
{
   ...
}

/** @beanproperty */
string getValue()
{
   ...
}

Framtid[redigera | redigera wikitext]

J# kommer inte längre att stödjas av utvecklingsverktyget Microsoft Visual Studio (från och med version 2008). Microsoft har inga planer med att fortsätta utveckla programspråket då de satsar mer på C#.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]