Jacob Laurentius Studach

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jacob Laurentius Studach (ibland Lorenz eller Laurenz Studach) född 25 januari 1796 i Altstätten, Rheintal i kantonen S:t Gallen i Schweiz och död 9 maj 1873, var en tysk romersk-katolsk präst, biskop, författare och apostolisk vikarie över Apostoliska vikariatet i Sverige fram till sin död. Studach biskopsvigdes i början av 1860-talet[1][2] och blev därigenom Sveriges första katolska biskop efter reformationen.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Studach kom till Sverige 1833 som kaplan och biktfar till kronprinsessan Josefina av Leuchtenberg och utsågs då till apostolisk vikarie för Sverige. På den tiden fanns 200 katoliker i Stockholm. Under Studachs tid tillkom ytterligare en i Sverige verksam katolsk präst, en holländare. Vidare utkom en ny, från tyska översatt katekes. Den första katolska bönboken sedan reformation utkom också. Missale romanum, den katolska mässboken, utgavs med text på latin och på svenska.

På uppdrag av biskop Studach slog sig en katolsk präst ner i Kristiania i Norge. Staden tillhörde det svenska apostoliska vikariatet 1841-1868.

Studach var aktiv som författare och forskare. Han var intresserad av de forntida runorna och beskrivs som en företrädare för romantiken och mysticismen. Fredrika Bremer, Per Böcklin och Fabian Wrede tillhörde hans vänner och debattpartners.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ laurentius studach Jacob Laurentius Studach i Nationalencyklopedins nätupplaga.
  2. ^ [a b] Svenskt biografiskt lexikon:Jakob Laurenz Studach
Företrädare:
Jean Baptiste Gridaine
Apostoliska vikariatet i Sverige
1833-1873
Efterträdare:
Johan Georg Huber