Detet, jaget och överjaget

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Jag” leder hit. För träskulptören JAG, se Johan August Gustafsson.

Detet, jaget och överjaget är begrepp om delar av psyket, som används inom psykoanalytisk teori. Psyket kan enligt den österrikiske läkaren Sigmund Freud förstås utifrån tre modeller; den topiska, den dynamiska (som också kallas den andra topiken) och den ekonomiska. Detet, jaget och överjaget är termer som används inom den dynamiska modellen.

Detet[redigera | redigera wikitext]

Detet, das Es, betecknar den psykiska instans som representerar drifter av evolutionärt ursprung, exempelvis självbevarelsedriften och fortplantningsdriften. Den är våra impulser och drifter, de sexuella och aggressiva.

Jaget[redigera | redigera wikitext]

Jaget, das Ich, betecknar den psykiska instans som medlar mellan detets krav på omedelbar driftstillfredsställelse och överjagets sociala normer. Jagets energier är ändliga. När de är tömda kallas tillståndet egodepletion.

I CG Jungs psykologi är jaget det centrala komplexet i medvetandet, det vill säga medvetandets brännpunkt samt bärare av personligheten. Jung skiljer mellan jag-förståelse och själv-förståelse. Jaget kan bara känna de medvetna delarna av personligheten, medan självet omfattar även de omedvetna. I individuationsprocessen skiljs jaget från det personliga omedvetna, men jaget förblir underordnat Självet.

Överjaget[redigera | redigera wikitext]

Överjaget, das Über-Ich, betecknar den psykiska instans som innehåller socialt medierade lagar, regler och konventioner, och handlar om förmågan till skuldkänslor och skamkänslor, och till sann självkänsla.

Se även[redigera | redigera wikitext]