Jag tvivlar på idrotten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jag tvivlar på idrotten
Författare Ivar Lo-Johansson
Originalspråk Svenska
Land Sverige Sverige
Ämne Idrott
Utgivningsår 1931

Jag tvivlar på idrotten är en skrift av Ivar Lo-Johansson, utgiven 1931. Boken har formen av en kort roman men innehållet kan närmare liknas vid en pamflett. I boken träffar ett berättarjag en fotbollsspelare, som nyligen drabbats av en skada. I en serie samtal utgjuter sig fotbollsspelaren om idrottens, dess märkligt framskjutna plats i samhällslivet på bekostnad av kulturen, och hur den inte är individen till gagn.

För skriften anklagades Lo-Johansson för att vara idrottshatare, men det var inte idrottsutövandet i sig som han kritiserade utan idrottsrörelsen som utnyttjar enskilda människor för att tillfredsställa massan. Många saker i boken upplevs idag som föråldrade och med dagens ögon märkliga, men Lo-Johanssons kritik av idrotten var på många sätt före sin tid. I sin stridsskrift beskrev han hur idrotten kommersialiserats, och om missbruk av diverse medel medan idrottsläkarna blundar, och förespådde framtidens dopning långt innan begreppet var myntat.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mats Wiklund. ”Tvivlet består”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/rep/idrott-tvivlet-best%C3%A5r. Läst 10 juli 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]