Jan Høiland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jan Høiland
Jan Høiland.jpg
Jan Høiland under Festspillene i Nord-Norge 2007.
Född6 februari 1939
Norge Stavanger, Norge
Död7 juni 2017 (78 år)
Sverige Eskilstuna, Sverige[1]
GenrePopulärmusik (schlager)
RollSångare, musikproducent
År som aktiv1957 –
SkivbolagUniversal Records, Triola, TMS, Arne Bendiksen-Samlingen

Jan Magne Høiland, född 6 februari 1939 i Stavanger, död 7 juni 2017,[2][3] var en norsk sångare. Han var verksam i såväl Sverige som Norge sedan slutet av 1950-talet.

Høiland framträdde i Hylands hörna 1962 och fick samma år en stor skivframgång med "En natt i Moskva", som låg hela 31 veckor på Svensktoppen. Under 1960-talet följde flera hits, bland annat "Röda rosor från Sankta Monica", "Mors drömväv" och "Tiotusen röda rosor"[3], den sistnämnda skriven 1967 av Thore Skogman.

Originalet till "En natt i Moskva" ("Подмосковные Вечера", "Moscow Nights") skrevs 1955 och fick sitt genombrott 1957 vid den sjätte Världsungdomsfestivalen som hölls i Moskva. Den har spritts till många språk och användes som paussignal för Radio Moskvas (nuvarande Rysslands rösts) internationella sändningar. Melodin är komponerad av Vasilij Solovjoj-Sedoj. Den svenska texten skrevs av Håkan Elmquist.

Från 1970-talet producerade Jan Høiland skivor för andra artister på Arne Bendiksens förlag i Norge, men var alltjämt verksam som sångare. Sonen Jan-Erik har under många år varit kapellmästare för dansorkestern Høiland, numera frontfigur i gruppen Timemachine.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]