Japansk spindelkrabba

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Japansk spindelkrabba
Status i världen: Kunskapsbrist
Ett uppstoppat exemplar av en japansk spindelkrabba
Ett uppstoppat exemplar av en japansk spindelkrabba
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Kräftdjur
Crustacea
Klass Storkräftor
Malacostraca
Ordning Tiofotade kräftdjur
Decapoda
Underordning Pleocyemata
Infraordning Krabbor
Brachyura
Familj Majidae
Släkte Macrocheira
De Haan, 1839
Art Japansk spindelkrabba
M. kaempferi
Vetenskapligt namn
§ Macrocheira kaempferi
Auktor Temminck, 1836
Hitta fler artiklar om djur med

Japansk spindelkrabba (Macrocheira kaempferi) är det största nu levande leddjuret, och ensam nu levande art i släktet Macrocheira. Det finns dock studier som tyder på att det funnits fler numera utdöda arter i släktet.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

En fullvuxen individ kan nå en benlängd på nästan 4 meter, mätt från klospets till klospets då benen är utsträckta, och en vikt på upp till 20 kilogram. Det finns ett bekräftat exemplar som mätt 3,69 meter, men ännu större exemplar har rapporterats.[1] Hos hannar blir klorna på det främre benparet längre än de övriga. Den ovala ryggskölden kan bli upp till 30 centimeter bred och nära 40 centimeter lång. Krabban har en orange kropp och smala, röda ben med vita fläckar. Dess ögon sitter på framsidan av kroppen med två små horn som sticker fram mellan dem. Unga individer har hår och taggar på skalet och deras horn är längre än hos äldre individer.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Artens naturliga miljö är på havsbottnar i Stilla havet kring Japan där den livnär sig på döda djur och kräftdjur.[2] Den kan leva på bottnar ner till 600 meters djup[3] men oftast finns den på omkring 300-400 meters djup.[4] På våren, när de lägger ägg, kan de återfinnas på grundare områden upp till 50 meters djup.[3] Den har en livslängd som är uppskattad till närmare 100 år.[2]

Fiske[redigera | redigera wikitext]

Krabban infångas av fiskare med små trålarnät och äts saltad eller ångkokt. Den fångas i bukterna vid Sagami, Suruga och Tosa och runt Izuöarna. Det är förbjudet att fiska krabbor under våren då de lägger sina ägg. Krabban betraktas som en specialitet i Suruga men antalet krabbor har minskat de senaste åren och man har försökt att skydda dem. Krabban används också för vetenskapliga syften och som prydnad.[2] Den är inte aggressiv och föds ofta upp i akvarier.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ London Natural History Museum: Animal Records
  2. ^ [a b c] Oregon Coast Aquarium, läst 6 november 2007
  3. ^ [a b] Marine Species Identification Portal
  4. ^ London Natural History Museum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]