Jean-Étienne Liotard

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jean-Étienne Liotard
Jean-Étienne Liotard - Selbstbildnis im türkischen Kostüm (ca. 1750).jpg
Självporträtt i turkisk klädsel
Född22 december 1702
Genève[1]
Död12 juni 1789 (86 år)
Genève[1]
Konstnärskap
År aktiv1700-talet
MotivSocietets- och genreporträtt
VerkChokladflickan
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Jean-Étienne Liotard, född 22 december 1702 i Genève, Schweiz, död 12 juni 1789 i Genève, var en schweizisk pastell- och miniatyrmålare.

Liotard specialiserade sig på societets- och genreporträtt, med Chokladflickan (cirka 1744) som ett fint exempel på det senare. En ung tjänsteflicka skildras när hon på en japansk lackbricka serverar het choklad i en kopp av meissenporslin. Traditionellt hör ett böhmiskt kristallglas fyllt med vatten till denna lyxiga dryck.

Liotard gick först i lära hos Daniel Gardelle i Genève och från och med 1723 hos Jean-Baptiste Massé i Paris. 1736 reste han till Florens och Rom, där han arbetade för påven Clemens XII och andra inflytelserika uppdragsgivare, bland andra kardinaler.

Han tillbringade fem år (1738–1743) i Konstantinopel och fortsatte efter hemkomsten att gå omkring i turkisk kostym och skägg, något som gav honom öknamnet "peintre turc" (den turkiske målaren) och publicitet och framgång i hela Europa. Han målade ett flertal porträtt av sig själv i denna klädsel; självporträttet som gammal man (1773) är också berömt. I Wien utförde han porträtt av kejsarinnan Maria Theresia och medlemmar av hovet.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] HDS-ID: 021960.[källa från Wikidata]