Miniatyrmåleri

Från Wikipedia
Färglagd anfang i den medeltida Book of Kells.

Miniatyrmåleri kallas måleri där konturerna tecknas med minium (mönja), en röd färg som under medeltiden användes för att måla anfanger och illuminationer i handskrifterpergament. Ett exempel på detta är Book of Kells. Det franska ordet för mönja, migne, ledde till beteckningen mignature. I vidare bemärkelse har emellertid alla mycket små eller mycket detaljrika målningar, ofta porträtt, kommit att kallas för miniatyrer.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Jacques Augustin: Bacchante (1799). Elfenben. 8 cm i diameter. Wallace Collection.

Under renässansen utvecklades smyckesminiatyrer, ofta i form av just porträtt, vid sidan av rent dekorativa så kallade kabinettsminiatyrer för väggar och bord. På 1600-talet kunde kungamakten förära personer smyckesminiatyrer som tecken på uppskattning, men även nära vänner och älskande började utväxla miniatyrer. På 1700-talet var det vanligt att snusdosor pryddes med miniatyrer. Elfenben och emalj blev eftertraktade material att arbeta med. Under 1800-talet ökade efterfrågan på miniatyrer genom borgerskapets framväxt, men den konstnärliga kvaliteten sjönk och ett ökat användande av kartong och papper som grundmaterial innebar också en kvalitetsänkning. Under 1840-talet minskade miniatyrernas betydelse samtidigt som den nya fotoprocessen daguerrotypi utvecklades.

Färgsättning[redigera | redigera wikitext]

Till miniatyrmåleriet användes gouachefärg med en fin pensel. Det pigment som hade utvunnits ur växter och mineraler blandades med gummi arabicum, lite socker och hett vatten. De rena och klara färgerna kunde läggas i såväl tunna lager, transparent, som tjockt, impasto.

Berömda miniatyrmålare (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Cavalli-Björkman, Görel (1981). Svenskt miniatyrmåleri : en konstbok från Nationalmuseum. Årsbok för Statens konstmuseer, 0349-6236 ; 28. Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 7235118. ISBN 91-29-55392-X 
  • Colding, Torben Holck (1953). Aspects of miniature painting. : Its origins and development. Copenhagen. Libris 2599355 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]