Jenny Lind-stipendiet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Denna sida handlar om det av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 1965 utdelade Jenny Lind-stipediet. För Konstakademiens resestipendium, se Jenny Linds resestipendium.

Retuscherat saltpappersfotografi / kalotypi med Jenny Lind, troligen från 1840-talet.

Jenny Lind-stipendiet utdelas sedan 1965 av Folkets Hus och Parker till en ung sångstuderande.[1] På 1970-talet sammanslogs Jenny Lind-stipendiet med det av Kungliga Musikaliska Akademiens förvaltade medel ur Jenny Linds stipendiefond. Stipendiet är på 40 000 kronor och stipendiaten får även en "Jenny Lind-klänning". I stipendiet ingår också att framträda på konsertturnéer i Sverige och USA.

I USA utses årligen en amerikansk Jenny Lind-stipendiat och den vinnande sångerskan får på motsvarande vis göra en konsertturné i USA och Sverige.

Jenny Lind-stipendiet var ursprungligen en annan stipendiefond, instiftad 1862, som utdelades enbart av Kungliga Musikaliska Akademien.

Stipendiater[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 10 juli 2012. https://web.archive.org/web/20120710054251/http://www.klys.se/stipendier/alfabet/l/Jenny_Lind-stipendiet.htm. Läst 10 augusti 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]