Elin Rombo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Elin Rombo
Elin Rombo, Photo - Peter Knutson.png
Elin Rombo 2013.
Födelsenamn Eva Elin Carlsson
Född 29 januari 1976 (39 år)
Genre(r) Opera, operett
Roll Sopran
Skivbolag Naxos
Webbplats Elin Rombos officiella sida

Eva Elin Rombo, född Carlsson 29 januari 1976 i Katrineholm, är en svensk operasångerska (sopran) och hovsångare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Elin Rombo växte upp i en musikalisk familj i Katrineholm och gick på estetisk musiklinje på De Geergymnasiet i Norrköping.[1] Hon fortsatte därefter utbildningen vid Brandon Universitys Queen Elisabeth II Music Building i Kanada samt vid Operahögskolan i Stockholm, där hon tog examen 2003. Under studietiden debuterade hon på Kungliga Operan i Stockholm i rollen som Christa i Janáčeks Fallet Makropulos. Hon har sedan sjungit ett flertal klassiska roller internationellt omväxlande med uruppföranden av moderna operor och andra verk.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Efter examen sjöng hon den kvinnliga huvudrollen, Ingrid, i Lars-Åke Franke-Bloms nyskrivna opera En herrgårdssägen efter Selma LagerlöfVärmlandsoperan och Euridice i Offenbach-operetten Orfeus i underjordenFolkoperan (senare även den sammes Pärlfiskarna på denna opera). Vid Kungliga Operan i Stockholm har hon därefter gjort roller som bland annat Barbarina och Susanna i Figaros bröllop, Första damen i Trollflöjten, Frasquita i Carmen, Blanche de la Force i Karmelitsystrarna, Musette i La Bohème samt Donna Elvira i Don Giovanni. För titelrollen i uruppförandet av Batseba av Sven-David Sandström 2010 fick hon mycket lovord. Därefter gästade hon Peter Matteis sommarfestival i Luleå som Zerlina i Don Giovanni med Daniel Harding som dirigent. Sommaren 2011 sjöng hon Adina i Kärleksdrycken i Dalhalla, en roll hon återkom till på Göteborgsoperan 2013.

Hon har gjort konsertturneer med bland andra Musica Vitae och Des Knaben Wunderhorn.

Internationellt[redigera | redigera wikitext]

Rombo har sjungit ett flertal roller på Frankfurtoperan, bland andra Servilia i Titus mildhet, Clorinda i Askungen, Pamina i Trollflöjten och Corinna i Resan till Reims. Sommaren 2009 gjorde hon sin debut vid Festspelen i Salzburg i den ledande rollen i Luigi Nonos Al gran sole carico d’amore under ledning av Ingo Metzmacher. Sommaren därpå följdes den av uruppförandet av Wolfgang Rihms Dionysos. Dessa överfördes sedan till Staatsoper Berlin, där hon medverkat i flera produktioner, såsom Kunigunda i Leonard Bernsteins musikal Candide 2014. Hon har också sjungit i Arthur Honeggers oratorium Jeanne d'Arc på bålet i Salzburg. 2010 medverkade hon även som Timante i Händels Floridante vid Händelfestivalen i Halle. Senare blev det konsertturné med Orphei Drängar till Japan, Kina och Singapore

Hon var 2010 solist i Brahms Ein deutsches Requiem med Chicago Symphony Orchestra, dirigerad av Riccardo Muti och i Schuberts Mässa i G-dur dirigerad av Riccardo Muti i Paris. 2012 blev det Mozarts Requiem med Sir Colin Davis vid festivalen i Saint-Denis. Samma år sjöng hon också huvudrollen Agnès i George Benjamins Written on SkinNederlandse Opera i Amsterdam.

Vid högtidligheter[redigera | redigera wikitext]

Elin Rombo utnämndes den 1 november 2013 till hovsångerska.

Hon har ett flertal gånger framträtt i SVT, till exempel som solist vid prinsessan Estelles dop, vid Riksdagens jubileumskonsert för kung Carl XVI Gustafs firande av 40 år på tronen i Stockholms Konserthus och vid utdelningen av Polar Music Prize 2014. Hon medverkade också som solist vid nobelprisutdelningen 2014.

Stipendier och priser[redigera | redigera wikitext]

Elin Rombo mottar 2010 Hjördis Schymberg-stipendiet av Gunnar Lundberg.


Diskografi[redigera | redigera wikitext]

  • Fürstin Ninetta i Johann Strauss den yngres, Furstin Ninetta, Stockholm Strauss Orchestra. Dir. Valéria Csányi. Naxos 8.660227-28. (2 cd).
  • 2nd high soprano i Wolfgang Rihms Dionysos, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Dir. Ingo Metzmacher. DVD. Euro Arts 2072608.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SVT Östnytt 30 mars 2010, "Norrköping / Stockholm – Ny operastjärna gör succé"
  2. ^ Elin Rombo får Tidskriften Operas pris 2015.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]