Elisabet Strid

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Elisabet Strid, född i Malmö, är en svensk operasångerska (sopran).

Elisabet Strid utbildades på Operahögskolan i Stockholm mellan 2000 och 2004. Hon har mottagit flera kända stipendier, bl.a. Jenny Lindstipendiet, Christina Nilsson och Svenska Wagnersällskapets Bayreuthstipendium.

Under studietiden debuterade Strid som "Byrgitta" i Carl Unander-Scharins opera med samma namn vid Vadstena-Akademien (2003). Senare samma år kom debuten på Kungliga Operan som Antonia i Hoffmans äventyr. Strid engagerades direkt efter skolan på Norrlandsoperan i Umeå där hon bl a sjöng Liu i Puccinis Turandot 2005, som även filmades för Sveriges television.

Titelrollen i Rusalka på Norrlandsoperan 2006 ledde till nominering av Tidskriften Operas Operapris.

På Lettiska Nationaloperan i Riga gjorde Strid Wagnerdebut som Sieglinde i Valkyrian 2007. I uruppförandet av operan Poet and Prophetess av Mats Larsson Gothe 2008 sjöng hon rollen som Ingrid Skeppsbro.

Under 2009 spelade Strid rollen som Ellen Orford i Peter Grimes på Norrlandsoperan. År 2010 sjöng hon Elisabeth i Tannhäuser på Den Norske Opera.

Under 2010-2011 framträdde Strid med stor framgång på Finska Nationaloperan i roller som Rusalka, Madama Butterfly och Giorgetta i Il Tabarro. Hon återkom även till Lettiska Nationaloperan som Gutrune i Götterdämmerung. 2012 innefattar bland annat rollen som Rusalka på Göteborgsoperan och Sieglinde och Elisabeth på operan Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf.

2013 debuterade Strid som Freia i Rhenguldet på Festspelen i Bayreuth och senare under året skedde även debuten som Senta i Flygande Holländaren på Opera Michigan i Detroit.

Under 2014 medverkade Strid som Irene i Rienzi på Nationaloperan i Riga, Ada i Die Feen på Oper Leipzig, Freia i Rhenguldet i Bayreuth, Elisabeth i Tannhäuser på Semperoper Dresden och som Senta i Den flygande Holländaren på Deutsche Oper am Rhein.

Utmärkelser och stipendier[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ jennylind.se: Tidigare stipendiater Arkiverad 13 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine., Läst 22 januari 2011.
  2. ^ wagnersallskapet.se: Tidigare stipendiater, Läst 18 november 2015.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]