Jesper Taube (operasångare)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jesper Taube
Jesper Taube in Rigoletto 2010.jpg
Jesper Taube i Rigoletto, 2010 vid Kungliga Operan
Född25 januari 1972 (48 år)
BakgrundSverige Sverige
GenreOpera
RollTenor
År som aktiv1999

Jesper Taube, född 25 januari 1972, är en svensk operasångare (tenor).

Taube är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och sedan 2001 fast anställd vid Kungliga Operan i Stockholm. Han debuterade på Kungliga Operan 1999 som Morales i Carmen vilket följdes av roller som Figaro i Barberaren i Sevilla, Rodrigo i Don Carlos, Greve Almaviva i Figaros bröllop, Escamillo i Carmen, Marcello i La Bohème, Belcore i Kärleksdrycken, titelrollen i Eugen Onegin, Medoro i Orlando, Bobinet i Pariserliv, Guglielmo i Così fan tutte, Ford i Falstaff, Dandini i Askungen och på senare år Jeletskij i Spader dam, Gabriel von Eisenstein i Läderlappen, titelrollen i Rigoletto och Doktor Malatesta i Don Pasquale. Hösten 2012 gjorde han tenorrollen som förste väktare i en nyproduktion av Trollflöjten.

Bland andra engagemang kan nämnas Silvio i Pajazzo på Malmö Opera, Guglielmo i Così fan tutte på Värmlandsoperan, Valentin i Faust på L’Opéra de Massy i Paris och Claudio i Hector Berlioz Béatrice et Bénédict i Baden-Baden och Paris. USA-debuten ägde rum 2002 som Valentin i Faust på Florida Grand Opera i Miami där han året efter sjöng Greve Almaviva i Figaros bröllop. Han har även gästat Chicago Opera Theatre som Don Alvaro i Resan till Reims och Aeneas/Don Diego i Dido & Aeneas och Dibdins The Padlock samt gjort titelrollen i Erkki-Sven Tüürs opera Wallenberg vid Estniska Nationaloperan i Tallinn. Jesper Taube framträder ofta i kyrko- och konsertsammanhang och har gjort flera skivinspelningar.

År 2011 bytte Taube röstfack från baryton till tenor.[1]

Evert Taube var Jesper Taubes farfars farbror.[2]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Taube har tilldelats ett flertal stipendier, bl.a.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

  • 2001 – Pariserliv (TV)

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jesper Taube – Tenor – Svenska konsertbyrån”. svenskakonsertbyran.se. https://svenskakonsertbyran.se/artists/jesper-taube/?lang=sv. Läst 12 september 2019. 
  2. ^ ”Intervju med Jesper Taube i OV-revyn, Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm, april 2008”. Återgiven på Mogens operasidor. Arkiverad från originalet den 3 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140203175832/http://www.mogensoperasidor.com/taubejesper.htm. Läst 15 februari 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]