Hoppa till innehållet

Jesu frambärande i templet

Från Wikipedia
Andrea Mantegnas Jesu frambärande i templet (cirka 1454), Gemäldegalerie.

Jesu frambärande i templet är en episod i Nya testamentet som inträffade 40 dagar efter Jesu födelse. I Lukasevangeliet (2:22–39) berättas om hur Jungfru Maria och Josef tog det 40 dagar gamla Jesusbarnet till templet i Jerusalem för att som förstfödd pojke helga honom åt Herren och för att offra två turturduvor eller två unga duvor i enlighet med Mose lag.

Där mötte de den gamle Symeon som fått en uppenbarelse att han inte skulle dö förrän han sett Messias. När han såg Jesusbarnet brast han ut i Symeons lovsång:

Herre, nu låter du din tjänare gå hem, i frid, som du har lovat. Ty mina ögon har skådat frälsningen som du har berett åt alla folk, ett ljus med uppenbarelse åt hedningarna och härlighet åt ditt folk Israel.

I templet mötte de också Hanna, en 84-årig kvinna med profetisk gåva. När hon såg Jesus tackade och prisade hon Gud och talade om barnet för alla som väntade på Jerusalems befrielse.

Att bära fram ett barn i templet på den 40:e dagen efter födelsen var ursprungligen en judisk tradition och händelsen som beskrivs av Lukas firas på kyndelsmässodagen.

I konsten[redigera | redigera wikitext]

Jesu frambärande i templet är ett vanligt motiv i konsten. Nedan följer ett urval av verk som skildrar händelsen.

Källor[redigera | redigera wikitext]