Gulbenkianmuseet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gulbenkianmuseet

Gulbenkianmuseet (Museu Calouste Gulbenkian) är ett konstmuseum beläget i Lissabon, Portugals huvudstad. Byggnaden, som ligger i S:t Gertrudsparken, ritades av Alberto Pessoa, Pedro Cid och Ruy de Athouguia.

Museet öppnades i oktober 1969 enligt ett testamente av Calouste Gulbenkian, en oljemagnat med armeniskt ursprung. Han hade verkat i Portugal i mitten av 1900-talet och hade hela sitt liv samlat på konst. Museet drivs av Gulbenkianstiftelsen (Fundación Calouste Gulbenkian), som även driver andra verksamheter såsom ett bibliotek, ett center för modern konst och ett forskningsinstitut.

Samlingen består av cirka sex tusen föremål, både antik och modern konst, ur Calouste Gulbenkians privata konstsamling. Ett tusental av föremålen visas för allmänheten.

Den permanenta utställningen bildar två skilda avdelningar:
Det första ägnas åt orientalisk och klassisk konst, med föremål som egyptisk, grekisk-romersk, islamisk, kinesisk och japansk konst.
Den andra avdelningen tillägnas den europeiska konsten, med föremål från 1000-talet till 1900-talet. Utställningen visar antika böcker, skulpturer och målningar, med gamla mästare som Rogier van der Weyden, Rubens, Rembrandt, Domenico Ghirlandaio, Frans Hals och exempel på rokoko (François Boucher och Jean-Honoré Fragonard). Bland målarna från artonhundratalet finns bland annat Édouard Manet, Renoir, Degas och Henri Fantin-Latour.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]