Jesuitiska missioner i Kina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

De mest kända Jesuiter som verkade i Kina listas här.

Francis Xavier[redigera | redigera wikitext]

Den första jesuitiska missionären i Kina var Frans Xavier. Han hade arbetat i Asien sedan 1542 då han lämnat Portugal. Han var inte fullt lika språkbegåvad som senare berättelser om honom gett sken av men han lärde sig språken på de olika platser i Asien han besökte så pass att han kunde kommunicera.[1] Han såg problemen med hur illa de utländska kolonisatörerna levde och arbetade aktivt för att översätta religiösa sånger, texter m.m. till de lokala språken, något som gjorde kolonisatörerna upprörda eftersom de ville att deras språk skulle gälla på de lokala platserna. Xavier tillbringade mycket tid i Japan och blev nyfiken på hur det kom sig att kristendomen inte nått till Kina (vilket den visserligen gjort men 1000 år tidigare) och såg Kina som sitt nästa projekt. Han kom till en ö utanför Kinas kust men där dog han.

Alessandro Valignano[redigera | redigera wikitext]

Alessandro Valignano blev den jesuit som formade strategin för att missionera i Kina. Han menade att innan missionärerna skulle göra någonting i det nya landet så skulle de först av allt studera språk, kultur och politik. Han hänvisade till den jesuitiska principen att en jesuit ska vara öppen och mottaglig för situationen han blivit kallad till. Valignano utsåg Matteo Ricci till den jesuit som skulle starta arbetet i Kina.

Matteo Ricci[redigera | redigera wikitext]

Matteo Riccis arbete i Kina kännetecknades av hans stora respekt för kineserna och deras tro och liv. På samma sätt som Xavier ville Matteo Ricci lära sig språket för att kunna kommunicera, men förutom att han lärde sig språket så försökte han även lära sig filosofi för att kunna kommunicera med kineserna på flera olika plan. Hans kunskaper om västerländsk vetenskap såsom astronomi och matematik bidrog till att kinesernas respekt för honom växte. Han iklädde sig samma kläder som buddhistiska munkar hade för att visa kineserna hur han såg på sig själv. Senare fördjupades hans kontakter med de lärda/vetenskapsmännen i samhället och då bytte han klädstil till deras stil. När Matteo Ricci dog 1610 donerade kejsaren en plats där han kunde få begravas, något som var mycket ovanligt.

Under hans livstid döptes ungefär 2000 kineser[2] av olika samhällsklasser och bildade små kristna gemenskaper. Ett kontroversiellt ställningstagande som Matteo Ricci tog var att han ansåg att förfadersdyrkan egentligen var vördande av förfäder och således gick att kombinera med kristen tro, något som många andra ordnar ansåg vara helt fel. Vilket senare ledde till Ritstriden i Kina.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bevans, Stephen B.:"Constants in context", sidan 184. Orbis Books, 2004
  2. ^ Bevans, Stephen B.:"Constants in context", sidan 187. Orbis Books, 2004