Johann Gustav Heckscher

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Johann Gustav Heckscher.

Johann Gustav Wilhelm Moritz Heckscher, född den 26 december 1797 i Hamburg, död den 7 april 1865 i Wien, var en tysk statsman.

Heckscher, som var advokat i Hamburg, började 1840 redigera den politiska avdelningen i "Hamburger Nachrichten" samt invaldes 1848 i vorparlamentet och nationalförsamlingen, där han slöt sig till vänstra centern. I den 1848 bildade riksministären övertog Heckscher först justie-, sedan utrikesportföljen. Under parlamentets förhandlingar om Malmöfördraget mellan Tyskland och Danmark samma år blev han utsatt för häftiga anfall och måste avgå som riksminister. '

År 1849 organiserade han tillsammans med Welcker, Hermann[förtydliga], Würth[förtydliga] och andra det så kallade stortyska partiet, bekämpade sålunda förslaget om ett ärftligt tyskt kejsardöme med kungen av Preussen som kejsare, men kom med sina anhängare i minoritet vid författningsfrågans avgörande (27 mars 1849). Kort därefter återupptog Heckscher sin verksamhet som advokat i Hamburg. År 1853 blev han hanseatisk ministerresident i Wien.

Källor[redigera | redigera wikitext]