Johanniterorden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Johanniterorden är en andlig riddarorden och världens äldsta ännu existerande riddarorden. Orden är idag uppdelad i en katolsk gren, Malteserorden, och en evangelisk gren bestående av det så kallade Balliet Brandenburg i Tyskland samt de självständiga ordnarna Johanniterorden i Sverige och Johanniterorden i Nederländerna. Till dessa kommer den huvudsakligen protestantiska Brittiska Johanniterorden (Order of St. John) vilken sprungit ur ett försök att återuppliva Johanniterordens brittiska storpriorat. Balliet Brandenburg har i sin tur fyra självständiga kommanderier (ridderskap) i Finland, Frankrike, Schweiz samt Ungern.

De fyra protestantiska ordnarna är medlemmar av Johanniteralliansen. Malteserorden och ordnarna inom Johanniteralliansen erkänner varandra ömsesidigt som stammande från samma rot med Malteserorden som den ursprungliga grenen.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Orders of St. John: A Shared Tradition” (pdf). Malteserorden och Johanniteralliansen. 22 oktober 2004. http://www.allianceofstjohn.org/about/apdf/Alliance-SMOM_Shared3629E.pdf. Läst 3 augusti 2015.