John Hagelin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

John Samuel Hagelin, född 9 juni 1954 i Pittsburgh, Pennsylvania, är en amerikansk kvantfysiker som har forskat vid kärnforskningscentret CERN i Genève och vid Stanford Linear Accelerator Center i USA. Hagelin är professor i fysik vid Maharishi University of Management. Han är en känd förespråkare för Transcendental Meditation.

Hagelin är internationell direktör för Global Union of Scientists for Peace, en organisation bestående av ledande vetenskapsmän världen över som verkar för att få slut på kärnvapenutvecklingen och istället etablera bestående världsfred.

Hagelin har skrivit boken "Manual for a Perfect Government", som beskriver hur modern vetenskap och vedisk vetenskap kan användas för att skapa en effektiv administration.

Hagelins vetenskapliga bidrag inom elektrosvag förening, storförening, supersymmetri samt kosmologi har varit bland de mest citerade referenserna inom den fysiska vetenskapen i anslutning till publiceringen[källa behövs].

Han är också ansvarig för utvecklingen av en storföreningsteori ("Grand Unified Field Theory") som är baserad på teorin om supersträngar. Det var den första supersträngbaserade storföreningsteorin som var matematiskt hållbar (inte ledde till uppenbart orimliga förutsägelser), vilket vilket var ett stort framsteg på detta forskningsområde.

De senaste 25 åren har Hagelin lett internationell forskning om medvetandets natur och ursprung, och även forskning på högre medvetandetillstånd hos människan.

För sina insatser utnämndes Hagelin till vinnare av Kilby-priset, ett pris som tilldelas vetenskapsmän som gjort “viktiga bidrag till samhällsutvecklingen genom tillämpad forskning inom vetenskap och teknik.” I motiveringen beskrevs Hagelin som en vetenskapsman i Einsteins, Jeans, Bohrs och Eddingtons anda.[källa behövs]

I november 2012 framträdde Hagelin på den prestigefyllda TED (Technology, Entertainment, Design) konferensen i USA. Han var även en framträdande forskare i de två filmerna What the Bleep Do We Know!? och The Secret.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]