Transcendental meditation

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maharishi Mahesh Yogi (2007).

Transcendental Meditation (TM) är en form av meditation som introducerades för allmänheten 1958 av den indiske vishetsläraren Maharishi Mahesh Yogi.

Kännetecknande drag[redigera | redigera wikitext]

Kännetecknande för TM är bland annat användandet av så kallade mantran. Inom TM-organisationen förespråkas även Maharishis tolkning av den ayurvediska medicinen, en form av alternativmedicin.

Historia[redigera | redigera wikitext]

TM-rörelsen fick stor uppmärksamhet på 1960-talet då medlemmarna i popgruppen Beatles blev intresserade av Maharishis lära, vilket ledde till att rörelsen växte snabbt i västvärlden. Enligt egna uppgifter har totalt sex miljoner personer lärt sig TM-tekniken, varav 80 000 i Sverige, där rörelsen varit verksam sedan 1960.

Forskning om TM[redigera | redigera wikitext]

TM-organisationen motiverar det jämförelsevis höga priset för en kurs i denna meditation med att organisationen är ideell och att TM har unika effekter som man menar är vetenskapligt väldokumenterade[1]. Över 600 vetenskapliga studier har gjorts.

En vetenskaplig undersökning som påvisar Transcendental Meditations blodtryckssänkande effekter publicerades 1995. Patienter med högt blodtryck fick lära sig Transcendental Meditation och jämfördes med en grupp slumpvis utvalda som utövat en avslappningsteknik samt en grupp som instruerats i rätt diet och motion för att sänka blodtrycket. Effekten av Transcendental Meditation var i samma storleksordning som för blodtryckspreparat.[2]

David Lynch Foundation[redigera | redigera wikitext]

Filmregissören David Lynch har skapat en stiftelse[3] för att bland annat stödja utlärandet av TM i skolorna och därigenom minska stress och våld.[4] Tusentals skolelever i Nord- och Sydamerika har lärt sig TM genom stiftelsen. En TV-kanal har lanserats för ändamålet.[5] Den 4 april 2009 återförenades Paul McCartney och Ringo Starr för en konsert i New York till stöd för David Lynch Foundation.[6]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”TM-meditation.se: Hur man lär sig meditera”. TM-meditation.se. http://tm-meditation.se/hur-man-lar-sig-mediter. Läst 1 november 2010. 
  2. ^ Hypertension 26: 820–827, 1995.
  3. ^ David Lynch Foundation
  4. ^ Svenska Dagbladet, 16 okt 2010
  5. ^ David Lynch Foundation TV
  6. ^ Paul McCartney and Ringo Starr reunite at Radio City. Jon Pareles, New York Times, 4 april 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]