John Lydon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
John Lydon
John Lydon - 2010.jpg
FödelsenamnJohn Joseph Lydon
Pseudonym(er)Johnny Rotten
Född31 januari 1956 (62 år)
Holloway, Islington, London, England
BakgrundLondon, Storbritannien Storbritannien
GenrerPunkrock, postpunk, alternativ rock
RollSångare, musiker, låtskrivare
År som aktiv1975 -
ArtistsamarbetenSex Pistols, Public Image Ltd, Leftfield

John Lydon, tidigare känd under artistnamnet Johnny Rotten, född 31 januari 1956 i Holloway, Islington, London, är en brittisk punksångare och låtskrivare i Sex Pistols och Public Image Ltd (PiL).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lydon föddes i London-stadsdelen Holloway och växte upp där och i närbelägna Finsbury Park. Hans föräldrar, mamma Eileen och pappa John, kom båda från Irland. När Lydon var sju år gammal fick han hjärnhinneinflammation vilket fick honom att hamna i koma ett flertal gånger under ett halvår. Detta orsakade att nästan hela hans minne förlorades. Han har i flera intervjuer hävdat att han föddes med endast en testikel.

1975 började han som sångare i punkbandet Sex Pistols. Bandet splittrades under en turné i USA 1978, och John Lydon startade istället bandet Public Image Ltd. (PiL). Sex Pistols gjorde comeback 1996 och var på turnéer i bland annat Sverige. Sex Pistols har även spelat på Peace & Love i Borlänge 2008.

Rotten är känd för att säga emot sig själv och har bl.a. sagt "I've decided to become a parody of myself because it's amusing". Lydon/Rotten har även skrivit en självbiografi kallad Rotten: No Irish, No blacks, No dogs som berättar om hans liv fram till starten av PiL. Han håller nu på att skriva en ny biografi om sina år med PiL, och gör en film om sitt liv. Han har även samarbetat med den brittiska dansgruppen Leftfield bestående av Neil Barnes och Paul Daley[1]. Lydon har även medverkat i serien South Park.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Leftfield Online[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]