Josephine Cochrane

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett rumänskt frimärke med Josephine Cochrane

Josephine Cochrane, född 8 mars 1839 i Ashtabula County i Ohio, död 3 augusti 1913 i Chicago i Illinois, var en amerikansk uppfinnare som 1886 uppfann den första moderna diskmaskinen i Shelbyville i Illinois.

Cochrane var en högreståndsperson som ofta hade större middagar. Hon skötte inte disken efter dessa middagar själv utan hade tjänare anställda. För att undvika att tjänarna slog flisor ur porslinet när de diskade började hon fundera på hur en maskin skulle kunna göra diskningen enklare och säkrare och bestämde sig för att tillverka en.

Hon mätte diskgodset och konstruerade korgar av metalltråd för att hålla de olika typerna av diskgods på plats. Från ett motordrivet hjul i maskinens botten sprutades varmt tvålvatten upp mot diskgodset; en metod som de flesta hemdiskmaskiner fortfarande bygger på.

Hon byggde först maskiner åt sina vänner som var mycket imponerade av konstruktionen och senare fick hon order från restauranger och storhushåll. Maskinen var relativt utrymmeskrävande och ingenting för mindre privata hushåll. Hon tog patent på sin uppfinning och började tillverkning i större skala. På världsutställningen World Columbian Exposition i Chicago 1893 vann hon ett första pris för sin uppfinning. Hon startade företaget Garis-Cochran Manufacturing Company och drev det till sin död 1913. Företaget blev senare en del av KitchenAid, och är idag en del av Whirlpool.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]