Jouletjuv

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jouletjuv på ett kopplingsdäck som driver en röd lysdiod från en 0,5 V källa

Jouletjuv är namnet på en enkel switchad omvandlare som är lätt att bygga och kan använda nästan all elektrisk energi i ett batteri, betydligt längre än vad de flesta andra kretsar betraktar som "dött" batteri.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I novembernumret 1999 av Everyday Practical Electronics (EPE) publicerades en enkel krets av Z. Kaparnik som består av en transformator-återkopplings singel-transistor switchad omvandlare. På grund av dess enkelhet och användbarhet har kretsen blivit populär.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Kopplingsschema

Transformatorn består av en standard ferritkärna med två lindningar bestående av 0,15 mm diameter tråd (38 swg). Omslagsfrekvensen är cirka 50 kHz. Kretsen kan använda inspänningar ner till cirka 0,35 V och kan fungera i veckovis om man använder 1,5 V LR6/AA batteri, om man konstruerar korrekt.

x1 och y1 anslutningarna är på samma sida av transformatorn. Samma gäller för x2 och y2. Hur tråden kommer ut från ferritkärna är extremt kritiskt för kretsfunktionen.

Batterispänningen är vanligen 1,5 V. Resistansen (ovan x2) är ~1 kΩ, 1/8 W. Transistorn är en BC549 Vceo=30 V Ic=0,1 A P=0,625 W. En vit lysdiod med Vf=3,2 V kan användas. Lysdioden kommer att blinka nästan 50 000 gånger per sekund.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]