Julian Glover

Från Wikipedia
Julian Glover
Julian Glover 2014.
Julian Glover 2014.
FöddJulian Wyatt Glover
25 mars 1935 (89 år)
London
Utbildad vidRoyal Academy of Dramatic Art[1], Bristol Grammar School och Alleyn's School
Aktiva år1950–
MakaEileen Atkins
(1957–1966, skilda)
Isla Blair
(1968– )
Betydande roller
Rikard Lejonhjärta i Ivanhoe
Aristotle Kristatos i Ur dödlig synvinkel
IMDb SFDb

Julian Wyatt Glover, född 25 mars 1935 i London, är en brittisk skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Glover är son till Claude Gordon Glover och Honor Ellen Morgan född Wyatt, som båda var verksamma inom BBC.[2] Han började sin skådespelarkarriär på teaterscenen under 1950-talet innan han började spela in filmer för tv och bio under 1960-talet. Han har bland annat medverkat i filmer som Rymdimperiet slår tillbaka, Ur dödlig synvinkel och Indiana Jones och det sista korståget. I filmen Harry Potter och Hemligheternas kammare gjorde han rösten till jättespindeln Aragog. I den version av Ivanhoe som i Sverige visas på nyårsdagen varje år spelar han Rikard Lejonhjärta.

Glover var aktuell för rollen som James Bond i Leva och låta dö men rollen gick till Roger Moore. Åtta år senare fick han bli Bondskurk i Ur dödlig synvinkel.[3]

Han var tidigare gift med skådespelaren Eileen Atkins, men skildes 1966, och har sedan 1968 varit gift med skådespelaren Isla Blair som han har sonen Jamie Glover med. Han är halvbror till musikern Robert Wyatt.

Glover vann Laurence Olivier Theatre Award 1993 för bästa manliga biroll för sin insats som Henry V, på Royal Shakespeare Company.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]