Junín (region)

Från Wikipedia
Regionens läge i Peru

Junínregionen är en region i Perus högland. Huvudort är Huancayo.

Provinser[redigera | redigera wikitext]

Junínregionen är indelad i nio provinser och 123 distrikt.

Provinserna är, med huvudorterna inom parentes:

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Regionen Junín är belägen i den mellersta zonen av de peruanska anderna. I området finns berg och regnskog. Klimatet i bergen är kallt och torrt, med stora skillnader i temperatur mellan dag och natt och med regnperiod mellan november och april.

Regionen gränsar till Pasco, Ucayali, Cusco, Ayacucho, Huancavelica och Lima.

Regionen har en mycket varierad topografi. Den västra bergskedjan (Cordillera Blanca) som ligger nära gränsen till Regionen Lima, har snö- och istäckta toppar. I öster ligger högt belägna glaciärdalar som går upp mot Perus högplatåer (Altiplano). Bland dem finns Junínplatån som är belägen mellan städerna La Oroya och Cerro de Pasco.

Mantarodalen blir bredare före Jauja upp till i nivå med Huancavelicaregionen. Detta område rymmer en stor del av regionens befolkning. Mot öster, nära regnskogen, finns ett överflöd av trånga och djupa canyons, med branta bergssidor, täckta av skog under lågt liggande moln.

Bergskedjan Huaytapallana är belägen i den centrala södra delen. Denna bergskedja har en stor förkastning vilket är orsaken till jordbävningar i området. Övre delen av regnskogen, med långa dalar som skapats av Tulumayofloden, Paucartambofloden, Perenéfloden och floden Ene, är belägen i östra delen av regionen.

Junínsjön, den största sjön som helt ligger i Peru, är belägen i regionen, med undantag för dess norra spets som hör till Pascoregionen.

Junínregionen gränsar till Pascoregionen i norr, Ucayaliregionen i nordöst och Cuscoregionen i öst. Mantarofloden markerar regionens gräns med Ayacuchoregionen och Huancavelicaregionen i söder. I väst gränsar Junín till Limaregionen.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Junínregionen har en årlig temperatur i medeltal på 13,1 °C, en högsta temperatur på 17 °C och en lägsta temperatur på 0 °C.

Regnperioden sträcker sig från november till april, och från december till mars i de tropiska områdena.

  • Största floder: Mantarofloden, Ene, Tambo, Chanchamayo y Satipo.
  • Bergstoppar: Tunsho (5730 m), Antachape (5700 m), Sullcón (5650 m) och Huaytapallana (5557 m).
  • Bergspass: Negro Bueno (4630 m) i Concepción; Acopalca (4600 m) in Huancayo; La Cumbe (4350 m) i Yauli.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • [1] Delar av Junín Region, engelska wiki 2006-10-25