Huancayo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Huancayo är centralort i JunínregionenPerus centrala högplatå. Staden är också centralort för Huancayoprovinsen. Huancayo ligger i kanten av Mantarodalen på en höjd av 3 271 meter och har en befolkning på omkring 430 659 personer. Huancayo är kulturellt och kommersiellt centrum för hela det område i centrala Peru som hör till Anderna.

Plaza Constitución, Huancayo
Huancayo Katedral

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området beboddes ursprungligen av Wankas. Under 500-talet inkorporerades det i Wari-imperiet. Warifolket besegrades senare av Inkahärskaren Pachacutec 1460 och ingick därefter i Inkariket. Platsen blev en viktig stödpunkt på Inkafolkets långa kommunikationsled Camino Real.

Efter den spanska koloniseringen 1534 överskuggades Huancayos betydelse av Jauja, 18 km norrut, som conquistadoren Francisco Pizarro grundat som en provisorisk huvudstad i Peru, fram till dess att Lima övertog den rollen.

Platsen blev 1570 centret i vicekonungen Francisco de Toledos förläning Gauncayo och fick stadsprivilegier den 1 juni 1572, under namnet Santísima Trinidad de Huancayo.

Under frihetskriget befriades Huancayo den 20 november 1820. Katedralen började byggas 1831.

I dag är Huancayo känt som ett kommersiellt centrum och är också känt för hantverk och de många festivaler som anordnas i omkringliggande städer. Varje söndag anordnas en konsthantverksmarknad i centret "Avenida Huancavelica".

Staden har växt hastigt under de senaste decennierna och stadsbilden domineras av moderna byggnader. Det finns ett fåtal byggnader kvar från kolonialtiden.

Geopolitiskt sett är stadens placering en av de bästa i landet om man bara ser till landets gränser. Men de speciella geografiska förhållandena med höga berg och branta stigningar gör att kommunikationerna med södra delen av landet inte är de bästa. Men Huancayo är utan tvekan en betydande knutpunkt för kommunikationen mellan huvudstaden Lima vid kusten och östra delen av Peru.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Huancayo borde på grund av sin latitud ha ett tropiskt klimat, men närheten till Anderna och den höga höjden påverkar starkt klimatet. Huancayo har ett varmt klimat under hela året, temperaturen varierar mellan 21º C och –5º C. Den lilla variationen gör att man bara skiljer på två årstider, regnperioden (oktober till april) och torrperioden (maj till september). De lägsta temperaturerna har man på morgonen under perioden juni till augusti.

Den årliga nederbörden är måttlig vilket bidrar till Mantarodalens bördighet.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Huancayo ligger något mer än 300 kilometer från huvudstaden Lima. Kommunikationerna går på den så kallade Carretera Central, som är den väg som förenar Lima, Junín, Huancavelica, Ayacucho, Pasco, Huánuco, San Martín och Ucayali. Resan tar mellan fem och åtta timmar beroende på vädret. Huancayo är en obligatorisk passage för de fordon som skall åka till Huancavelica och till Ayacucho.

Järnvägslinjen Ferrocarril Central, känd som den järnväglinje i världen som går på högsta höjden, förband Huancayo med Lima. Sedan 1990, är järnvägsresorna begränsade till enbart gruvnäringen. De senaste åren och med stora intervall har några resor gjorts med turister. Även om det nu finns tankar på att återuppta trafiken, så tar resan över de 300 kilometer cirka 12 timmar för att passera Anderna. Förbindelserna med Huancavelica upprätthålls dock med en järnvägslinje; ett skäl för detta är att bilvägen städerna emellan, "Carretera central", är i dåligt skick.

Närmsta flygplats är flygplatsen i Jauja, som dock inte har någon reguljär trafik, och närmsta flygplatsen blir därför av praktiska skäl Aeropuerto Internacional Jorge Chávez i Callao som betjänar staden Lima.

Transporten i staden sker enbart med bil. För kollektiva transporter används bilar av typen van, vilka tar cirka fem passagerare (kallas collectivos). Det finns också taxi att tillgå, i närheten av marknaderna i form av cykeltaxi.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Idrottsarenan "Estadio Huancayo" tar emot löparna i det årliga maratonloppet i Anderna. Loppet är den maratontävling som sker på högst höjd i världen, över 3 000 meter över havet. Start sker i Jauja, 42 kilometer norrut.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • [1] Huancayo, engelska Wikipedia 2006-10-22
  • [2] Huancayo, spanska Wikipedia 2006-10-22