Justinus Martyren

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Justinius Martyren
Justinius Martyren
Justinus Martyren
Martyr, Helgon, Kyrkofader
Föddcirka 100
Nablus
Dödcirka 165
Rom
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
Helgondag1 juni

Justinus Martyren (även kallad Justinus Filosofen, på italienska San Giustino), född cirka 100 i Flavia Neapolis (nuvarande Nablus) i Samarien, Palestina, död cirka 165 i Rom, var författare och martyr. Han vördas som helgon inom Romersk-katolska kyrkan med festdag den 1 juni, tidigare den 14 april.

Justinus, som ursprungligen var hedning, konverterade till kristendomen vid cirka trettio års ålder efter att ha läst Bibeln samt inspirerats av de kristna martyrernas hjältemod. Hans föräldrar var hedniska greker som kommit till Palestina som kolonister. Justinus fick en gedigen utbildning i retorik, poesi och historia. Hans största intresse var dock sanningsbegreppet och han vände sig till det filosofiska studiet. På olika skolor i Efesos och Alexandria satte han sig in i samtliga system – det stoiska, det peripatetiska, det platonska – men inget av dessa system övertygade honom riktigt.

Han bidrog i hög grad till att formulera kyrkans teologi kring Logosbegreppet. Därtill författade han flera apologetiska skrifter, vilka försvarar kristendomen mot bland annat judendomen.

Justinus led martyrdöden i Rom tillsammans med sex av sina trognaste elever.

Skrifter i urval[redigera | redigera wikitext]

  • Första apologin för de kristna och Andra apologin utkom tillsammans med Justinus martyrium i en volym 2014 i svensk översättning av Sven-Olav Back.
  • Dialog med juden Tryphon