Johannes Chrysostomos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sankt Johannes Chrysostomos
Sankt Johannes Chrysostomos
Johannes Chrysostomos
bysantinsk mosaik i Hagia Sofia
Biskop, Kyrkolärare
Född 347
Antiochia
Död 14 september 407
Comana Pontica, Pontos
Vördas inom Romersk-katolska kyrkan
Ortodoxa kyrkan
Anglikanska kyrkan
Förklarad kyrkolärare 1568 av
Pius V
Helgondag Romersk-katolska kyrkan: 13 september
Östortodoxa kyrkan: 13 november
Attribut Iklädd biskopsskrud; bin, vit duva
Skyddshelgon för Konstantinopel; predikanter

Johannes Chrysostomos (grekiska Ιωάννης ο Χρυσόστομος; även Krysostomus, Chrysostomus), född 347 i Antiochia, Mindre Asien, död 14 september 407 i Comana Pontica, Pontos, var en grekisk kyrkofader, kyrkolärare och helgon (inom Romersk-katolska kyrkan, festdag 13 september). I Östortodoxa kyrkan vördas han som en av de tre heliga hierarkerna.

Han var berömd för sin retorik och predikokonst. Namnet, grekiska chryso's, "guld", och sto'ma, "mun", alltså "guldmun", syftar på hans vältalighet.

Han verkade först i Antiochia i Syrien men blev år 398 patriark i Konstantinopel. Där gjorde han sig till ovän med bland andra kejsarinnan Aelia Eudoxia genom att gå till angrepp mot sedefördärvet i allmänhet och vid hovet i synnerhet samt att fördöma arianismen, vilket ledde till att han anklagades för kätteri och landsförvisades av kejsar Arkadios. Hans popularitet hos befolkningen gjorde dock att han snart fick komma tillbaka, men han landsförvisades senare på nytt och dog av strapatserna under resan till destinationsorten vid Svarta havet.

Han skrev Kata Ioudaiōn (Κατὰ Ιουδαίων), som behandlar judarnas skuld till Jesus död. Hans position är att judarna är kollektivt ansvariga. Dessutom tar texten upp kristnas deltagande i judiska seder, där han menar att det är felaktigt. Han jämför bland annat synagogor med hedniska tempel. Skriften är antijudaistisk eller antisemitisk.

I hans skrift Om prästämbetet för han i dialogform fram sina åsikter om prästämbetet och prästens auktoritet, som de har fått av Gud...utan Hjälparen själv har instiftat denna ordning och har övertalat människor som ännu lever i kroppen att efterlikna änglars tjänst (citat ur skriften). Den har utkommit i svensk översättning av Max von Bonsdorff 1914 och av Olof Andrén 2007. Han skrift Den outgrundlige utgavs i svensk översättning av Olof Andrén 2012.

I äldre tiders almanackor fanns hans namn den 27 januari.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Farmer, David Hugh, The Oxford Dictionary of Saints. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press 1992. ISBN 0-19-283069-4
  • The Book of Saints: A Dictionary of Servants of God. 6th ed. London: Cassell 1994. ISBN 0-304-34357-9

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]