Kåkstad

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kåkstad i Caracas, Venezuela.
Kåkstad i Mexiko

En kåkstad är oplanerad bebyggelse av mycket enkel standard. Kåkstäder utgör en stor del av stadens slum, och saknar vanligtvis elförsörjning, kranvatten och avlopp.

Kåkstadens byggnader ligger ibland, i synnerhet i tredje världen, på ockuperad mark.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Kåkstäder förekommer idag i många länder, speciellt de som har låga inkomster. Rikare länder med stora inkomstskillnader brukar även ha kåkstäder. I Sverige fanns kåkstäder i och omkring större städer, Majorna i Göteborg är ett område som från början var av typen kåkstad. Som regel var de svenska kåkstäderna byggda av trä och de var kända för att ha dålig ventilation och uppvärmning. I Stockholm var Lugnets industriområde den sista större kåkstaden innan den revs på 1990-talet för att ge plats åt Hammarby Sjöstad. Årstadal[1] och Gamla Stadshagen är andra områden. Den mindre kåkstaden Fisksjöäng, vid Husarvikens norra strand, revs några år senare, år 2003. Fortfarande finns ett småindustriområde på Snösätravägen kvar som kåkstad, i Rågsveds friområde. I äldre svensk benämning används inte sällan kåkstäder eufemistiskt som "oplanerad arbetarbebyggelse" - de dominerades av arbetarhushåll med låga inkomster och många barn.

Hälsoaspekter[redigera | redigera wikitext]

Eftersom kåkstäder inte är planerade kan det vara svårt för utryckningsfordon att komma in i området, ibland saknas farbara vägar och skyltning, vilket fördröjer räddningsaktioner. Detta kostar liv och gör att effekterna av exempelvis brand blir omfattande.

Då invånarna i en kåkstad som regel är fattiga kan sjukdomar spridas, eftersom de inte har råd med läkarvård. De rudimentära avloppen som ibland förekommer gör att fekalier inte sällan kommer i kontakt med dricksvatten, en känd smittväg.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.stockholmskallan.se/PostFiles/SMF/SD/SSMB_0005551_01.pdf