Rio de Janeiro

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Rio” leder hit. För andra betydelser, se Rio (olika betydelser).
Rio de Janeiro
Stad
Topp från vänster: Panorama över Rio de Janeiro, Sockertoppen, Downtown, Cristo Redentor, Arcos da Lapa, Lagoa Rodrigo de Freitas och Maracanã.
Topp från vänster: Panorama över Rio de Janeiro, Sockertoppen, Downtown, Cristo Redentor, Arcos da Lapa, Lagoa Rodrigo de Freitas och Maracanã.
Bandeira do Município do Rio de Janeiro.png
Flagga
Escudo Rio de Janeiro.gif
Kommunvapen
Smeknamn: Cidade Maravilhosa ("Den fantastiska staden") eller bara Rio
Land Brasilien Brasilien
Delstat Rio de Janeiro
Region Sydöstra
Höjdläge 0-1 021 m ö.h.
Koordinater 22°54′30″S 43°11′47″V / 22.90833°S 43.19639°V / -22.90833; -43.19639
Area
 - kommun 1 200 km²[1]
 - storstadsområde 5 326 km²[1]
Folkmängd
 - kommun 6 453 682 (1 juli 2014)[1]
 - storstadsområde 12 116 616 (1 juli 2014)[1]
Befolkningstäthet
 - kommun 5 377 invånare/km²
 - storstadsområde 2 275 invånare/km²
Grundad 1 mars 1565
Borgmästare Eduardo Paes (PMDB)
Tidszon UTC-3
 - sommartid UTC-2
Postnummer 20000-000
Riktnummer 21
GeoNames 3451190
Rio de Janeiro på Brasilienkartan.
Red pog.svg
Rio de Janeiro på Brasilienkartan.
Webbplats: Officiell webbplats
Utsikt över centrala Rio de Janeiro.
Avenida Rio Branco, ett finanscentrum i staden.
Copacabana.

Rio de Janeiro (Januarifloden) eller bara Rio är en stad i Brasilien och är huvudstad i delstaten med samma namn. Rio är Brasiliens näst största stad. Folkmängden uppgick till 6,5 miljoner invånare, med totalt 12,1 miljoner i hela storstadsområdet.[1]

Rio de Janeiro ligger vid Brasiliens sydöstra kust. Staden är kanske mest känd för sin karneval. Vissa anser att Rio är en av världens vackraste städer där höga berg inlindade i regnskog kastar sig rakt ner i havet. År 2016 kommer de Olympiska sommarspelen att hållas i Rio.

Bland de mest kända stadsdelarna i Rio finns Leme (där Atlantkusten börjar), Copacabana, Ipanema och Barra da Tijuca. Invånarna i Rio kallas cariocas. Internationell flygplats, Galeão (GIG), inrikesflygplats i centrala Rio Santos Dumont (SDU).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området där Rio de Janeiro är beläget nåddes i januari 1502 av portugisiska upptäcktsresanden. Eftersom de trodde att Guanabarabukten var en flodmynning fick området namnet Rio de Janeiro, vilket betyder januarifloden på portugisiska. På 1540- och 1550-talen började dels portugiser och dels franska hugenotter slå sig ner i området Fransmännen drevs bort av portugiserna 1567.[2]

Själva staden grundades inte förrän den 1 mars 1565 av den portugisiska riddaren Estácio de Sá, som kallade den São Sebastião do Rio de Janeiro (S:t Sebastian av Januarifloden), till kung Sebastian I av Portugals ära. I århundraden kallades platsen São Sebastião i stället för den nuvarande populära andra delen av namnet. Staden attackerades ofta av pirater och kapare, speciellt av fiender till Portugal, som Nederländerna och Frankrike.

1763 blev Rio de Janeiro säte för vicekungen i Brasilien istället för Salvador, fortsatte som huvudstad vid Brasiliens självständighet 1822 och förblev så tills den 21 april 1960Brasília blev ny huvudstad.[2]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Staden ligger inom den tropiska zonen och närheten till Amazonas regnskog ger staden ett fuktigt tropiskt klimat.[3]

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Högsta medeltemp. 30 30 29 27 26 25 24 25 25 26 27 28
 Lägsta medeltemp. 22 22 22 20 18 17 16 17 18 19 20 21
 Nederbörd 139 116 110 120 118 80 71 55 78 83 130 163
Genomsnittlig havstemperatur
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
25°C 26°C 26°C 25°C 24°C 23°C 22°C 22°C 22°C 22°C 23°C 25°C

Temperaturen i havet brukar vara runt 22°C som kallast i augusti och runt 26°C som varmast i mars.[3]

Stadsdelar[redigera | redigera wikitext]

Stadsförvaltningen delar in staden i 33 administrativregioner (Regiões Administrativas eller RA) och 159 stadsdelar (Barrios).[4]

Rio delas in naturligt i fyra zoner: det historiska centrumet (centro), det turistvänliga syd med populära stränder, den industrialiserade norra zonen och det nya området i väst med Barra da Tijuca.

Centro och Zona Portuária[redigera | redigera wikitext]

Centro är stadens historiska centrum, här finns den historiskt intressanta byggnaden Paço Imperial, byggd under kolonialtiden som residens till de portugisiska guvernörerna. Många intressanta kyrkor som den modena katedralen Candelária, teatrar och flera museer. Centro är stadens affärsdistrikt. "Bondinho", är en spårvagn som går från centrum och ringlar sig upp till den historiskt intressanta Santa Teresa. Spårvagnen går över akvedukten i Lapa byggd år 1750 och ombyggd till spårvagnsspår 1896. Lapa har efter restaurering blivit ett av de hetaste områdena.

Zona Sul[redigera | redigera wikitext]

Favela i Rio de Janeiro.

Sydzonen i Rio de Janeiro består av flera distrikt som São Conrado, Leblon, Ipanema, Arpoador, Copacabana och Leme, som utgör Rios berömda stränder. Andra district I sydzonen är Botafogo, Glória, Catete, Flamengo och Urca, som gränsar till Guanabarabukten och Lagoa, Gávea, Jardim Botânico och Laranjeiras.

På stranden Copacabana hålls varje år det spektakulära nyårspartyt ("Reveillon"), där mer än två miljoner människor samlas för att skåda fyrverkerierna. Fr.o.m. år 2001 skickas raketerna från båtar för att öka säkerheten.

Norr om Leme, och på gränsen till Guanabarabukten ligger Urca och sockertoppen ('Pão de Açúcar'), vilket bra beskriver utseendet på den berömda klippa som reser ur havet. Toppen kan nås genom en linbana vilket är uppdelad i två delar. Linbanan börjar i Praia Vermelha, med mellanlandning på Morro da Urca. Toppen erbjuder en strålande utsikt över Rio där endast Corcovado med den berömda Kristus-statyn Cristo Redentor är bättre. En av de högsta topparna med 842 meter är Pedra da Gávea i São Conrado. I närheten här är det populärt att segelflyga från klippan Pedra Bonita (den vackra klippan) – efter en kort glidflygning landar man på stranden Praia do Pepino i São Conrado.

Sedan 1961 har Floresta da Tijuca, den näst största urbana skogen i världen omvandlats till nationalpark. Den största urbana skogen i världen är Floresta da Pedra Branca som också ligger i Rio.

Zona Norte[redigera | redigera wikitext]

Rio de Janeiro från luften.

I den norra zonen ligger Maracanãstadion, en gång världens största fotbollsstadion. Den största är idag Rungnado May Day Stadium, i Pyongyang, Nordkorea. Maracanãstadion har fått publikkapaciteten reducerad av säkerhetsskäl, men rivningen påbörjades i juni 2011 för renoveringen inför VM i fotboll 2014. En av Rio de Janeiros största affärsgallerior, Shopping Nova América, ligger vid metrostation Nova América/Del Castilho.

Här finns också Brasiliens nationalmuseum i det gamla palatset Paço och forskningsinstitutet Instituto Oswaldo Cruz som arbetar inom biomedicin. Institutets huvudbyggnad ligger i en byggnad som påminner om ett moriskt slott.

Den internationella flygplatsen Galeão - Antônio Carlos Jobim internationella flygplats och campus för universitetet ligger också i den norra zonen.

Zona Oeste[redigera | redigera wikitext]

Den stora västzonen består av två ganska olika delar, skilda av bergsryggar:

 • Norr om bergen, regionerna Santa Cruz och Campo Grande, med arbetsplatser och bostäder för medel- och låginkomsttagare.
 • I söder en elegant strandregion runt Barra da Tijuca och Recreio dos Bandeirantes.

Stränder[redigera | redigera wikitext]

Arkitektur och stadsbild[redigera | redigera wikitext]

Utbildning och forskning[redigera | redigera wikitext]

Allmänna universitet[redigera | redigera wikitext]

Privata universitet[redigera | redigera wikitext]

Religion[redigera | redigera wikitext]

2013 arrangerades Världsungdomsdagen i staden.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

I staden anordnas sedan 1700-talet årligen karnevalen i Rio de Janeiro.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Den tidigare mest kända musikstil som utvecklades här är samban, även om den ursprungligen kom från Bahia. Den kanske mest kända sången från denna stad är bossa novan Flickan från Ipanema (Garota de Ipanema). Numera har Funk Carioca tagit över som den mest utbredda inhemska stilen.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Den mest populära sporten i Rio liksom hela Brasilien är fotboll. De största fotbollsklubbarna är: Botafogo, Flamengo, Fluminense och Vasco da Gama.

Det är vanligt att surfa i Rio med sina många stränderna liksom att spela beachvolleyboll och strandfotboll. Många utövar racing, Brasiliansk jujutsu, segling och rodd. Den för Brasilien specifika kampsporten capoeira är också populärt.

Med sina branta klippor som ramar in staden är den perfekt för drakflygning och klättring.

I Rio de Janeiro ligger racerbanan Autódromo Internacional Nelson Piquet, döpt efter den brasilianska racerföraren Nelson Piquet.

Rio de Janeiro är värdstad för olympiska sommarspelen 2016.

Transporter och infrastruktur[redigera | redigera wikitext]

 • Rio de Janeiros tunnelbana är säker och effektiv.
 • Det vanligaste transportmedlet förutom privatbilismen är buss.
 • Taxi är säker och förhållandevis billig.
 • Det finns en spårvagnslinje som går mellan Centro och Santa Teresa.
 • Planer finns på att bygga en ny järnväg för snabbtåg från Rio de Janeiro till São Paulo. För ett snabbtåg med toppfart på 280 km/h skulle denna resa ta 1 timma och 30 minuter, vilket också är vad nuvarande regering förespråkar. Brasiliens ledande politiska parti räknar inte med att snabbjärnvägen kan byggas till fotbolls-vm 2014[5], i vilket matcher planeras att spelas i bägge dessa städer.

Flygplatser[redigera | redigera wikitext]

Sjöfart[redigera | redigera wikitext]

Kända cariocer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d e] Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, ftp-arkiv med nedladdningsbar statistik Läst 20 januari 2015.
 2. ^ [a b] ”Rio de Janeiro – historie”. Store norske leksikon, snl.no. CC-BY-SA. http://www.snl.no/Rio_de_Janeiro/historie. Läst 20 juni 2011. 
 3. ^ [a b] http://www.weather2travel.com/climate-guides/brazil/rio-de-janeiro.php
 4. ^ ”Barrios Cariocas”. Rio Prefeitura. http://portalgeo.rio.rj.gov.br/bairroscariocas/index_cidade.htm. Läst 17 september 2014. 
 5. ^ Mercopress - Lula da Silva opens bid for a bullet train on time for the 2016 Summer Olympics

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]