Hoppa till innehållet

Körsbärskornell

Från Wikipedia
Körsbärskornell
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningKornellordningen
Cornales
FamiljKornellväxter
Cornaceae
SläkteKornellsläktet
Cornus
UndersläkteCornus
ArtKörsbärskornell
C. mas
Vetenskapligt namn
§ Cornus mas
AuktorLinné, 1753
Utbredning
Cornus mas

Körsbärskornell (Cornus mas) är en växtart i familjen kornellväxter och förekommer naturligt från centrala och sydöstra Europa till Kaukasus. I Sverige förekommer den inte naturligt, utan som prydnadsväxt eller som bärbuske i trädgårdar och parker.

Körsbärskornell är en lövfällande buske (4 meter hög) eller ett litet träd (8 meter), med bred och ganska låg krona. Buskformen har fler upprättstående huvudgrenar, medan trädformen har en genomgående stam och överhängande huvudgrenar som går ganska vågrätt ut från huvudstammen. Barken är först gråbrun med gröna inslag. Senare blir den ljusbrun med spridda korkporer och till sist är den grå och uppsprickande. Knopparna är motsatt placerade på grenen, bruna och spetsiga (blomknopparna är dock runda och utspärrade). Avståndet mellan knopparna är långt. Bladen är äggrunda, med lång spets. Bladkanten är helbreddad och bladets ådror är bågformade. Översidan är skinande grön, medan undersidan är blågrön. Höstfärgen är brungul.

Blommorna slår ut före lövsprickningen, det vill säga i mars till april. Blommorna är gula. De kommer på individer som är mer än fem år gamla. Frukterna kan beskrivas som tunn-formade körsbär, med samma röda färg. Fröna mognar lätt, men behöver ligga i jorden tre vintrar innan de gror.

Rotnätet består av djupt gående huvudrötter och fint förgrenade grunt liggande sidorötter. Veden är hård och vit. De röda frukterna är sura, men väl lämpade för saft och sylt. De kan också användas som cocktailbär.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

Cornus erythrocarpa St.-Lag.
Cornus mas f. conica Jovan.
Cornus mas f. oxycarpa Jovan.
Cornus mas var. oblongifolia Jovan.
Cornus mascula L.
Cornus praecox Stokes
Cornus nudiflora Dumort. nom. illeg.
Cornus vernalis Salisb. nom. illeg.
Macrocarpium mas (L.) Nakai

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]