Saft

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om drycken saft. För musikgruppen med samma namn, se Saft (musikgrupp).
Ett glas med svensk blandsaft.

Saft är en dryck som oftast framställs genom att man kokar vatten, socker och frukt eller bär som silas för att skilja ur bären från vätskan. Processen förlänger hållbarhetstiden på bären/frukten som i färskt tillstånd förfars relativt fort. Kokad saft har längre hållbarhet än rårörd saft, där bär, socker och vatten rörs ihop utan kokning. Som regel behövs konserveringsmedel tillsättas, i synnerhet för bär som jordgubbar och hallon, men är inte alltid nödvändigt för lingonsaft eller rårörda drycker där tillredning skett genom tillsättning av citronsyra som i sig har viss konserverande effekt.

Saft säljs ofta i form av koncentrat som skall spädas med vatten, men koncentrationsgraden kan öka genom avdunstning av vätskan genom ytterligare kokning, vilket främst används inom industrin.

Vanliga exempel på saft i Sverige är jordgubbssaft, hallonsaft, apelsinsaft, svartvinbärssaft, fläderblomssaft och blandsaft. Blandsaft innehåller en blandning av olika bär och/eller frukter och märks ibland till exempel blandsaft jordgubb då jordgubbssmaken ska vara framträdande. Det är däremot inte säkert att den innehåller mer jordgubb än övriga frukter/bär. Röda blandsafter innehåller ofta en hel del äpple, päron, fläder och druva. Dessa frukter och bär står dock angivna på innehållsdeklarationen.[1]

Genom att upphetta saft och tillsätta julkryddor kan man tillverka en alkoholfri saftglögg.[2] Varm saft kan även användas som grund till saftsås och saftsoppa.

Reglering[redigera | redigera wikitext]

Saft ska alltid innehålla någon mängd frukt- [3] eller grönsaksjuice, i Finland minst 35 procent.[4] Om drycken enbart innehåller fruktarom får i Sverige inga fruktavbildningar göras på produkten och den ska kallas "dryck med fruktarom".[5]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]