Köttflugor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Köttflugor
Sarcophaga sp male.jpg
En hane av släktet Sarcophaga
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Underklass Bevingade insekter
Pterygota
Ordning Tvåvingar
Diptera
Underordning Flugor
Brachycera
Familj Köttflugor
Sarcophagidae
Vetenskapligt namn
§ Sarcophagidae
Hitta fler artiklar om djur med

Köttflugor (Sarcophagidae) är en familj inom insektsordningen tvåvingar som tillhör underordningen flugor. Familjen innehåller omkring 2 500 arter världen över. I Sverige finns ett sextiotal arter [1].

Köttflugor är ofta ganska stora och kraftiga flugor. De största arterna kan bli upp till 20 millimeter och de minsta artena är omkring 2 millimeter. Ofta är de grå, silvergrå eller svartaktiga i färgen och har genomskinliga till något rökfärgade vingar. De är försedda med kraftiga borst, särskilt på bakkroppen och på ovansidan. Mellankroppen är ofta streckad, vanligen kan tre mörkare längsgående streck urskiljas, och bakkroppen är rutmönstrad.

Hos köttflugor förekommer det att honorna behåller äggen inne i sin kropp tills de kläcks för att sedan föda fram larven. De kan därför sägas föda levande avkomma. Vissa arter placerar sina larver i sår och andra kroppsöppningar hos olika större ryggradsdjur, inräknat människan, något som är orsaken till familjens namn. Flertalet arter har dock larver som lever på kadaver. Det finns också arter vars larver parasiterarryggradslösa djur, både på andra insekter och på andra typer av smådjur såsom spindlar, sniglar eller daggmaskar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Schou, Per (red.). Djur: illustrerad guide till världens djurliv, Globe Förlaget, 2007. ISBN 0-7513-3427-8

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Småkryp. Åke Sandhall. 1991. ISBN 91-0-010027-7

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]